Digitalizirana škola

Moderne tehnologije već su izmijenile način komuniciranja i primanja informacija. Međutim, Južna Koreja otišla je korak dalje, te otvorila takozvanu pametnu školu koja se u obrazovanju koristi isključivo tehnologijom.

Senzor na ulazu ‘pametne škole’ bilježi dolazak svakog učenika, tako da roditelji putem interneta mogu vidjeti kada im je dijete stiglo na nastavu.

U učionici, školska tabla je zamijenjena ekranom osjetljivim na dodir, teke učenika tablet računarima, a nastavnica u svakom trenutku vidi šta svaki od njih piše.

“To je dobro zato što je povećana aktivnost učenika. Prije su se učenici izražavali verbalno, tako da oni koji su više stidni često nisu progovarali. Ovako, svi imaju priliku da se izraze”, rekla je nastavnica biologije Koo Eun-young.

Prilikom ulaska u učionicu učenici se prijavljuju karticom. Na ekranima postavljenim u školi imaju ispisan raspored časova, pa čak i školski jelovnik.

Digitalna radna snaga

Neko sa strane bi pomislio da sve ovo liči na kuću Velikog brata, jer se ništa ne može sakriti.

“Nikad nisam imala osjećaj da nešto moram kriti. Ne radim niša loše, tako da nemam ništa za kriti”, tvrdi učenica Kim Ye-jin.

Njen kolega Kim Dae-yeon kaže da mu se tableti dopadaju, jer odmah može naći informacije koje mu trebaju.

Tehnologija u ovoj školi izmijenila je i časove crtanja, jer se radovi učenika odmah izlažu. Također, nastava se konstantno snima, tako da učenici mogu ponovno preslušati lekcije.

Škole poput ovih jesu skupe, ali jednom kad se naprave, njihovo održavanje košta koliko i održavanje bilo koje druge škole.

Teorija je da digitalna ekonomija zahtijeva digitalno obrazovanu radnu snagu i to je upravo polazište koje Južna Koreja ima prilikom investiranja u objekte poput ovog.

Izvor: Al Jazeera