Upravljanje kompjuterom pomoću očiju

Softverski inžinjeri razvijaju novu tehnologiju koja bi mogla promijeniti način rada na kompjuterima. Umjesto uobičajenog korištenja tastature, korisnik bi komande mogao zadavati pogledom. Softver se već pokazao korisnim za osobe sa invaliditetom.

Treptanjem ili fiksiranjem pogleda, korisnik može birati ikone na ekranu.

Bilo za igranje neke interaktivne igrice ili za čitanje dokumenta, novi sistem mijenja način na koji se služimo kompjuterima, jer koristi tehnologiju upravljanja pogledom.

„Koristite oči za označavanje umjesto da samo gledate. U početku može biti malo zamorno, ali čim se naviknete, postaje mnogo lakše”, kaže David Handerek, instruktor za korištenje navedenog softvera.

Veoma je značajno to što ova tehnologija pruža odlične mogućnosti za osobe sa invaliditetom.

Treptaj oka umjesto klika

Softver se već koristi u katarskom Centru za pomoćne tehnologije „Mada“, gdje ljudi sa posebnim potrebama imaju besplatan pristup informatičkim tehnologijama.

Treptanjem ili fiksiranjem pogleda, korisnik može birati ikone na ekranu, što je slično dvostrukom klikanju kompjuterskim mišem.

“Kao što vidite, pristup kompjuteru znači pristup komunikaciji, pristup kontroli okoline i drugih aktivnosti. Mogućnosti su brojne”, rekao je Anirban Lahiri iz Centra za pomoćne tehnologije „Mada“.

Sistem se može  koristiti i u automobilima, gdje otkriva pad koncentracije vozača.

Uređaj za kontrolu pogledom koristi kameru velike rezolucije sa dvije infracrvene zrake, koje prate kretanje oka i to prenose kompjuteru.

Inženjeri tvrde da je primjena ove tehnologije revolucionarna. Sistem se može  koristiti i u automobilima, kako bi se spriječile saobraćajne nesreće.

Prateći pogled vozača, sistem može otkriti pad koncentracije, pri čemu se oglašava alarm.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada