Usporio privredni rast u SAD-u

Potrošnja, koja čini oko 70 posto američke ekonomske aktivnosti, porasla je u tri mjeseca 2,9 posto (Reuters)
Potrošnja, koja čini oko 70 posto američke ekonomske aktivnosti, porasla je u tri mjeseca 2,9 posto (Reuters)

Privredni rast SAD-a je usporio u prvom tromjesečju, nakon što su kompanije smanjile ulaganja, a zalihe su nadopunjavane umjerenom brzinom, pri čemu je situaciju ipak popravila veća tražnja automobila, pokazala je zvanična procjena američkog ministarstva trgovine.

U saopćenju ministarstva se navodi da je bruto društveni proizvod (BDP) u prva tri mjeseca porastao 2,2 posto prema rastu iz prethodnog kvartala od tri posto, prenosi Reuters.

Ostvareni rast BDP-a je manji od onog kojeg su očekivali ekonomisti, od 2,5 posto, ali je loš utisak ipak ublažio značajan rast potrošnje.

Izgradnja stambenih nekretnina je u SAD-u porasla najviše od drugog kvartala 2010. godine.

Podaci ministarstva su pokazali da je potrošnja, koja čini oko 70 posto američke ekonomske aktivnosti, porasla u tri mjeseca, zaključno s martom, 2,9 posto, što je najveći rast još od četvrtog kvartala 2010. godine.

Pored toga, izgradnja stambenih nekretnina je u SAD-u porasla najviše od drugog kvartala 2010. godine, uglavnom zahvaljujući neobično toplom vremenu za ovo doba godine.

S druge strane, korporativna potrošnja je u prva tri mjeseca ove godine pala prvi put od četvrtog tromjesečja 2009. godine, i to 2,1 posto, nakon rasta od 5,2 posto iz prethodnog kvartala, pri čemu je ulaganje u opremu i softver poraslo najmanje od okončanja recesije.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike TEME
POPULARNO