Zukorlić: Nudim program pomirenja u regionu

Zukorlić: Očekujem pozitivan stav Rijaseta i reisu-l-uleme Mustafe Cerića o mojoj kandidaturi
Zukorlić: Očekujem pozitivan stav Rijaseta i reisu-l-uleme Mustafe Cerića o mojoj kandidaturi

Pravo Rijaseta Islamske zajednice BiH je da zauzme svoj stav, ali nije moguće očekivati da taj stav bude značajno u suprotnosti sa već zauzetim stavom najviših vjerskih i predstavničkih tijela Islamske zajednice u Srbiji, rekao je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić za Al Jazeeru, komentirajući reakcije na njegovu kandidaturu za predsjednika Srbije.

„Pitanje moje kandidature treba posmatrati kroz prizmu ustava države u kojoj sam se kandidirao i njenih zakona“, istakao je Zukorlić dodavši da ga treba posmatrati kao građanina koji je igrom slučaja i muftija.

„Dakle, ni sa aspekta ustava Islamske zajednice niti sa aspekta ustava države ne postoji nikakva prepreka za kandidaturu“, rekao je Zukorlić navodeći da imidž sa „ahmedijom na glavi također nije nenamjeran“, jer želi zadati udarac predrasudama i stereotipima.

„Srbiji bi se isplatilo da bira mene za predsjednika samo iz dva razloga, a jedan je ovaj – da izmirim srpski i albanski narod, srpski i bošnjački narod“, kazao je on.

Na pitanje da li mu je reis Mustafa Cerić zamjerio zbog kandidature u direktnom kontaktu, budući da se nije javno izjasnio po tom pitanju, Zukorlić je rekao da je veoma blizak sa Cerićem, ali da za sada nije tražio njegovu podršku.

„Ali ako je budem zatražio siguran sam da ću je dobiti… Očekujem pozitivan stav Rijaseta ili da Rijaset sebe proglasi nenadležnim, odnosno da prosto prepusti to organima Islamske zajednice u Srbiji koji su to već i formulisali“, naglasio je Zukorlić.

Iznevjereni glasači

Govoreći o potencijalnim glasačima, on je rekao da sada postoji prilika „da se bošnjački glasovi u apsolutnoj većini okupe“ oko njega.

„Osim toga računam u velikoj većini na glasove manjinskih etničkih zajednica u Srbiji… Također, računam i na značajan broj glasača u srpskom narodu, mnogo ih je razočaranih u postojeće ponude, a osim toga svi oni koji budu imali snage da pogledaju ne samo u moju ahmediju, već prije svega u moju glavu i da poslušaju ono što ja govorim, a da pri tom promatraju ono što sam radio ovih 19 godina, prosto neće moći odoljeti izazovu, već će glasati za mene“, istaknuo je muftija IZ-a u Srbiji.

„EU nije pravila svoje sjedište ni u Berlinu ni u Parizu, jer nikada ne bi bilo EU da su Nijemci insistirali na Berlinu, a Francuzi na Parizu, nego su našli jednu malu Belgiju koja nikome nije konkurent pa još jedan mali Brisel, koji također nije nikome konkurent, a recimo za to je idealan Sandžak i Novi Pazar“, dodao je.

O odnosu sa dvojicom najvećih protivkandidata Borisom Tadićem i Tomislavom Nikolićem, Zukorlić je rekao da njegova predizborna kampanja nije bazirana na negaciji rivala, već na afirmaciji vlastitog programa.

„Doduše, nešto malo više komentiram Borisa Tadića iz razloga što je on nekoliko puta iznevjerio bošnjačke glasače, a zahvaljujući tim glasovima je postao predsjednik“, dodao je on.

Upitan da komentira navode njegovih kritičara da se kandidirao zbog ličnih interesa i promocije, Zukorlić je odgovorio da „onima koji gube, treba dozvoliti barem da plaču“.

Govoreći o potencijalnim glasačima, on je rekao da sada postoji prilika „da se bošnjački glasovi u apsolutnoj većini okupe“ oko njega. „Osim toga računam u velikoj većini na glasove manjinskih etničkih zajednica u Srbiji… Također, računam i na značajan broj glasača u srpskom narodu.

„Ja nemam pravo ukinuti njihov glas plača gubitaša koji odlaze sa scene, pogotovo kada su u pitanju ovi sandžački vazalni političari u odnosu na Beograd koji su dvije decenije uništavali ovaj narod“, rekao je on.

Zukorlić je navode da Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru na čijem je čelu, proizvodi kadrove čije diplome nisu priznate, ocijenio netačnim, kazavši da su sve diplome ovog univerziteta potpuno validne i priznate.

„Za to postoji pisana potvrda dobijena od Ministarstva na zahtjev nekih studenata, tako da je to klasična manipulacija koja ima za cilj smanjiti povjerenje studenata i njihovih roditelja prema Univerzitetu“, naveo je on.

Pomirenje naroda

Zukorlić je kada su u pitanju odnosi u regiji naveo da je jedan od principa njegovog programa pomirenje sa susjedima.  

„Srbiji bi se isplatilo da bira mene za predsjednika samo iz dva razloga, a jedan je ovaj – da izmirim srpski i albanski narod, srpski i bošnjački narod“, kazao je on.

„EU nije pravila svoje sjedište ni u Berlinu ni u Parizu, jer nikada ne bi bilo EU da su Nijemci insistirali na Berlinu, a Francuzi na Parizu, nego su našli jednu malu Belgiju koja nikome nije konkurent, pa još jedan mali Brisel, koji također nije nikome konkurent, a recimo za to je idealan Sandžak i Novi Pazar“, dodao je.

Kao svoje druge adute u izbornoj utrci, Zukorlić je naveo otvaranje Srbije „prema istoku i zapadu“.

O odnosu sa dvojicom najvećih protivkandidata Borisom Tadićem i Tomislavom Nikolićem, Zukorlić je rekao da njegova predizborna kampanja nije bazirana na negaciji rivala, već na afirmaciji vlastitog programa.

„Meni se ne dopada ponašanje mojih protukandidata koje sada izgleda ovako: malo licemjerne priče prema EU, malo licemjernog plača prema Kosovu, malo trikova, pomazite neko tele po Šumadiji“, objasnio je on kazavši da ono što on nudi jeste veza sa islamskim svijetom.

„Sada se Srbija nalazi u jako lošem položaju u muslimanskom svijetu iz prostog razloga što su dosadašnje vlasti držale najbliže odnose sa uglavnom tiranskim režimima kao što su Libija, Egipat, Irak, Sirija“, rekao je Zukorlić.  

Na pitanje šta će raditi ako izgubi na izborima, Zukorlić je kratko odgovorio: „Ja sam tu misijski, a ne računski, ja ne mogu da izgubim“.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Da li će neko misliti da je hodžama mjesto u džamiji, na vjerskim obredima i nikud dalje, više ne zanima stotine imama koji prevazilaze arhetip seoskog hodže i postaju angažirani intelektualci.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO