Vojska SAD-a predstavila novo oružje

Američka vojska je razvila novo oružje za kontrolu masa. Djelovanje je bolno, ali i bezopasno. Kako bi promijenila negativnu percepciju o oružju, vojska je u bazu Quantico pozvala grupu novinara, koji su se iz prve ruke uvjerili u istinitost ovih tvrdnji.

Ne možete je čuti… vidjeti… ni pomirisati… Ali kad vas pogodi, definitivno ćete je osjetiti.

“Kao da sam ušetao u veliku peć i da me je nešto bocnulo”, kaže Spencer Ackerman iz Wired.com.

To su efekti udara energije jačine 12 džula po kvadratnom centimetru, čak i sa udaljenosti od 750 metara.

Sistem prebačen u Afganistan

Vojska tvrdi da je zraka ove frekvencije, 95 gigaherca, iako izuzetno bolna, potpuno bezopasna i da probija kožu na dubini manjoj od jednog milimetra.

U misijama poput kontrole mase i provjere sigurnosti na punktovima, ovaj sistem vojsci nudi opciju između vikanja i pucanja.

Tracy Tafolla, pukovnik vojske SAD-a iz Direkcije za nesmrtonosno oružje, kaže:

„Kad smo u operacijama smirivanja pobune, želimo steći naklonost i podršku, a ne ubijati ljude koje pokušavamo zaštititi.”

Ali u svijetu u kojem je percepcija stvarnost, percepcija sistema sa vrelim zrakama postala je – Ahilova peta.

“Godine 2010. sistem je prebačen u Afganistan, ali tadašnji zapovjednik, general McChrystal, veoma brzo ga je vratio kući. Bio je zabrinut zbog utjecaja propagande i strahovao da bi talibani mogli tvrditi da vojska Afganistance ubija strujom ili prži mikrotalasima”, smatra Ackerman.

Uloženo 90 miliona eura

“Ponekad ovu zraku pogrešno smatraju mikrotalasima, ali ona to nije. Talasne dužine su potpuno različite”, objašnjava Tafolla.

Članica ekipe Al Jazeere Trudy Hutchinsonbila je u grupi novinara i pripadnika vojske na kojima je demonstrirano djelovanje novog oružja.

Pentagon je uložio 90 miliona eura u razvoj ovog sistema, ali još niko nije zatražio da ga isproba na terenu, vjerovatno zato što je percepcija oružja sa vrelim zrakama i dalje previše kontroverzna.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike TEME
POPULARNO