Umjetnička djela u najam

Sarađujući s umjetnicima širom svijeta, internet portal RiseArt došao je na inovativnu poslovnu ideju – prije nego što se kupi neko umjetničko djelo, može se iznajmljivati za 25 funti mjesečno.

Koristeći vez i tekstil za slike građevina, umjetnica Rosalind Davis napravila je ime u svijetu umjetnosti.

“Vez se koristi da bi privukao pažnju, jer ima zanimljivu teksturu i tjera vas da se zagledate u površinu.”

Kao i mnogi umjetnici, Rosalind ne može biti sigurna u redovna primanja.

Narudžbine vlasnika

Umjetnica iz Londona sada radi za internetski portal RiseArt, koji je izabrao nju među pedesetak umjetnika da putem njihove stranice prodaje svoja djela.

Vlasnici portala su od nje naručili i dvije slike s unikatnim motivima, za koje Davis vjeruje da će joj pomoći da svoj rad približi novoj klijenteli.

“Oni ih naručuju od mene i prodaju dalje, što potencijalno predstavlja redovan izvor prihoda. Znam da to nije sasvim pouzdano, ali je dobro kada imate jedan prostor, jednu prodavnicu koja konstantno pokušava prodati vaša djela, koja su pristupačnija od originalnih umjetničkih djela”, kaže Davis.

Vlasnici portala pokrenuli su poslovanje da bi ljudima dali veći pristup originalnim djelima.

Pored kolekcije radova odabranih umjetnika, portal sadrži radove još 1.500 drugih umjetnika.

Jedan od osnivača smatra da je tradicionalni način kupovine slika, u galerijama i na izložbama, zastrašujući i preskup.

“Kako biste otkrili vaš umjetnički ukus, napravili smo online kviz, na osnovu čijih rezultata naši kustosi vam kroje ponudu slika, a preko kustosa se možete uvezati i direktno s umjetnikom kako biste pratili njegov rad. Ako neko pronađe neko djelo koje mu se sviđa, ali ga ne može priuštiti, tu je i opcija iznajmljivanja“, kaže Scott  Philips, suosnivač portala RiseArt.

Planirano širenje

Cijena počinje od 25 funti mjesečno.

Fotograf Ravi Juneja je tražio slike škotske panorame preko interneta, kada je otkrio sliku Pedra Guimaresa.

“Drago mi je da sam je iznajmio, jer ću je tako sačuvati, a kasnije kupiti. Da sam našao još nešto što mi se sviđa, iznajmio bih i to”, kaže Juneja.

RiseArt nije jedini internetski portal koji otvara digitalne prozore svijetu umjetnosti, ali računa na to da, ako šema s iznajmljivanjem prije prodaje zaživi, to će se pretvoriti u značajan biznis.

A već je planirano širenje na druga evropska tržišta.

Izvor: Al Jazeera