Krvavo spašavanje stranih novinara u Siriji

Ranjeni britanski fotograf Paul Conroy uspio se domoći Libana četiri dana prije (Reuters)

Četvrt Baba Amr u sirijskom gradu Homsu već je tonula u pakao 22. februara kada je sirijska vojska uhvatila trag satelitskih telefona stranih novinara i u njihovu smjeru ispalila nekoliko granata koje su usmrtile slavnu američku reporterku Marie Colvin i francuskog fotografa Remija Ochlika, a njihovim preživjelim kolegama, ranjenima i ozlijeđenima, trebalo je još osam dana da se izvuku iz opkoljenog grada, piše u petak časopis Time u reportaži o tome kako su zapadni novinari uz svesrdnu pomoć sirijskih ustanika spašavani od Assadovih snaga.


Vozilo Crvenog križa dočekalo Edith Bouvier na
aerodromu u Beirutu [Reuters]

Stanovnici Baba Amra, iscrpljeni nedjeljama granatiranja, pateći od gladi, hladnoće i tuge za svojim žrtvama, učinili su sve kako bi pomogli da strani novinari pronađu spas iz Homsa.

U četvrtak su tu četvrt, središte otpora protiv Assada, napustili i posljednji borci Slobodne sirijske vojske (SSV).

Bijeg u Liban

Prethodno su dobrovoljci morali pokopati tijela Colvin i Ochlika, iako su se danima sa svojim skromnim zalihama goriva trudili održati ih hladnima i eventualno ih predati porodicama.

I dok je Baba Amr prepuštena u četvrtak na milost sirijskoj vojsci, francuski fotograf William Daniels, na zadatku za Time, i teško ozlijeđena francuska reporterka Edith Bouvier, izvedeni su iz Sirije u pogibeljnoj operaciji u kojoj su bili uključene desetine sirijskih dobrovoljaca i opozicionih aktivista.

Ukupno je dvadesetak Sirijaca poginulo u operacijama izvlačenja novinara

Kasno u četvrtak Daniels je poslao sms poruku Timeu potvrdivši da je u Libanu i izvan opasnosti. “Vani smo. I Edith je na sigurnom”, napisao je.

Četiri dana prije, britanski fotograf Paul Conroy uspio se domoći Libana sličnim načinom. Javier Espinosa, španjolski fotograf blokiran u Baba Amru, do sigurnosti libanske granice stigao je u srijedu.

Ilegalno u Siriji

Ušavši u Siriju ilegalno, strani novinari u Homsu su se našli u klopci okruženi Assadovima snagama. Francuski diplomati nisu uspjeli uvjeriti sirijskog lidera da pusti međunarodni tim u Baba Amru i evakuira ih.

Kada je bitka ove nedjelje došla do usijanja postalo je jasno da će novinari morati bježati iz obruča ili riskirati smrt u konačnom napadu sirijske vojske na grad.

Bilo je to krvavo spašavanje.

U nedjeljnoj operaciji evakuiranja Conroya učestvovalo je 35 sirijskih dobrovoljaca, ali je njihov konvoj upao u zasjedu u kojoj je 13 aktivista ubijeno.

Conroy, Bouvier, Espinosa i Daniels, svi su bili u tom konvoju, ali je u haosu nastalom nakon napada vladinih snaga skupina podijeljena na dva dijela.

Conroy je na kraju toga dana bio jedini koji je uspio ući u Liban.

Sirijce je skupo stajao pokušaj spašavanja zapadnih novinara, ali bez obzira na to, sirijski aktivisti duboko su im zahvalni što imali hrabrosti doći u Homs i izvještavati o zločinima ogromnih razmjera. Ukupno je dvadesetak Sirijaca poginulo u operacijama izvlačenja novinara, piše Time.

Izvor: Agencije