Kineski jezik u školskim klupama u Srbiji

Prvi put u Srbiji, učenici osnovnih škola sjeli su u školske klupe kako bi naučili osnove kineskog jezika. Jezik predaju profesori iz te daleke zemlje. Interesovanje za kineski jezik među učenicima je veliko.

Nastavnica kineskog jezika Vei Fang sa ‘Ni Hao’, što znači ‘dobar dan’, pozdravlja đake.

„Na prvom času Vei Fang je upisala imena učenika, pokazala im životinje iz Kineskog kalendara, slike Pekinga, zmajeva … Ona ne govori srpski jezik, već se sa učenicima sporazumeva na engleskom. Došla je iz Pekinga“, izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Prijavilo se 48 učenika 

Wei Fang  o svome poslu u Srbiji za Al Jazeeru kaže: „Ja se nadam da će moji učenici biti moji prijatelji, da će me učiti srpski, a ja njih kineski. Na časovima ću im predavati o tradicionalnoj kineskoj kulturi, prirodi, gradovima, a imam priliku i da ih naučim i kako se pravi kineska hrana“.

Na časove kineskog prijavilo se 48 učenika 5. i 6. razreda. Nastava će se održavati dva puta nedeljno. Sami učenici kažu da ih taj jezik veoma zanima.

Andrea Macić, učenica 6. razreda o tome zašto s eprijavila na ovu nastavu kaže: „Zato što želim da što više znam o njemu, a želim da znam što više jezika, kineski, španski, francuski“.

Aleksa i Petar, učenici 5. razreda ovako objašnjavaju motive za upis na ovaj čas: „Meni zvuči kao da će biti zanimljivo i baš bih voleo da znam kineski. Takođe, zato što je to neko novo iskustvo i da se upoznamo sa njihovom kulturom i jezikom“.

Zbog velikog interesovanja za kineski jezik u Osnovnoj školi Svetozar Marković zbornica se morala pretvoriti u učionicu.

Dragi Lukić, direktor ove škole, o razlozima uvođenja novog predmeta kaže:  „Moramo i mi doskočiti Evropi i Kini. Nameće nas takav posao, mi ćemo prodavati znanje – sve što nam treba kupovaćemo od Kine, ali zbog te saradnje treba nam i poznavanje kineskog jezika“.

Profesor kineskog jezika na Filološkom fakultetu Radosav Pušić kaže da bi osnovci već za godinu do godinu i po dana mogli savladati osnove jezika. Uvođenje kineskog u škole ocjenjuje kao dobar potez Ministarstva prosvete.

Vijek Azije

„Mislim da je to jako dobra vest za sve, naročito za decu koja ulaze u vek koji po mnogim procenama ljudi od struke će biti vek ne samo Kine, već generalno Azije. Prevashodno se to odnosi na taj izuzetno veliki i dinamičan ekonomski rast, ali i i sami znate da je ekonomija presudna za sve druge segmente, kulturu, poitiku“, objašnjava Pušić.

Kineski jezik od sada će učiti gotovo dvije i po hiljade učenika iz 31 osnovne i srednje škole širom Srbije, kojima će predavati četrnaest nastavnika iz Kine. 

Ti nastavnici u Srbiju su došli prije tačno godinu dana. Većina njih govori engleski jezik, a neki govore i srpski. Troškove života u Srbiji uključujući i platu, platila je kineska vlada.

Ukoliko  ovi učenici pokažu uspjeh, i nanižu petice iz kineskog, taj jezik bi i poslije decembra, kada ističe projekat srpske i kineske vlade, mogao da se uvrsti u nastavni program zajedno sa engleskim, francuskim, španskim i drugim jezicima.

Izvor: Al Jazeera
 


Više iz rubrike TEME
POPULARNO