NASA demantirala proročanstvo Maja

NASA tvrdi da bi već vidjeli planetu koja bi se prema proročanstvu trebala sudariti sa Zemljom 21. decembra (EPA)
NASA tvrdi da bi već vidjeli planetu koja bi se prema proročanstvu trebala sudariti sa Zemljom 21. decembra (EPA)

Naučnici američke agencije za istraživanje svemira (NASA) objavili su video snimak u kojem demantiraju proročanstvo Maja o propasti svijeta 21. decembra 2012. godine.

Don Jeomans, šef programa za praćenje objekata u blizini naše planete, objasnio je da se majanski kalendar ne završava 21. decembra 2012. godine, nego da taj datum označava samo kraj jednog ciklusa i početak novog, prenijele su agencije.

“To je kao naš 31. decembar. Naš kalendar se tu završava, ali novi počinje 1. januara”, rekao je Jeomans.

Astronomska posmatranja

On je pokušao da ublaži strah od kataklizme koju će, prema vjerovanju, izazvati planeta Nibiru, koja će doći iz dubokog svemira i sudariti se sa Zemljom.

“Ta ogromna planeta već bi trebalo da se kreće ka Zemlji, ali kada bi to bilo tačno, odavno bismo je vidjeli. A ako je kojim slučajem nevidljiva, vidjeli bismo gravitacione efekte koje ta planata vrši na druge planete. Hiljade astronoma koji svakodnevno posmatraju nebo nisu to vidjeli”, izjavio je naučnik NASA-e.

On je dodao da ne postoje nikakve šanse da NASA krije nekakvu tajnu o ovoj temi, pošto je nemoguće da teorija zavjere obuhvati hiljade astronoma iz čitavog svijeta, koji godinama posmatraju nebo.

Jeomans je dalje prokomentirao vjerovanje da će se planete Sunčevog sistema 21. decembra poravnati i da će to biti uvod u kataklizmu.

“Prije svega, u decembru 2012. godine nema nikakvog poravnanja planeta, a čak i ako bi ga bilo, to ne bi imalo plimni efekat na Zemlju. Jedina dva tijela koja mogu da izazovu plimu na Zemlji su Mjesec, koji je veoma blizu, i Sunce, koje je masivno i, također, veoma blizu. Ostale planete vrše zanemariv utjecaj na Zemlju”, rekao je ovaj naučnik.

Magnetno polje

Jeomans je odbacio i navode da će se 21. decembra Zemljina osa okrenuti na suprotnu stranu.

“Rotaciona osa ne može da se promijeni zato što nju stabilizira Mjesečeva orbita oko Zemlje”, rekao je stručnjak NASA-e.

On je dodao da magnetno polje Zemlje mijenja svakih pola miliona godina, ali da nema dokaza da će se to dogoditi u decembru.

“Čak i ako se to desi, za proces je potrebno nekoliko hiljada godina. Ako se to dogodi, na Zemlji neće biti nikakvih problema, osim što ćemo morati da ponovo podesimo kompase”, rekao je Joseman.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike TEME
POPULARNO