Da li je Homs eho Srebrenice

Izbjeglice iz Homsa u kampu u Turskoj (AP)
Izbjeglice iz Homsa u kampu u Turskoj (AP)

Kao i u Srebrenici, ni u Homsu Crveni križ nema pristup, nema novinara, odrasli muškarci i dječaci se razdvajaju od žena koje svjedoče o odvođenju muškaraca u kamionima i njihovim ubistvima. U oba slučaja radi se o neuspjehu “međunarodne zajednice”, piše Robert Fisk, ugledni britanski novinar i spisatelj za Independent.

U Srebrenici ubijeno 8.000 muškaraca Bošnjaka [AP]

Međutim, samilost ne košta mnogo, sažaljenje je lako, tuga je lijek za umirenje, u najmanju ruku za grižu savjesti.

Sirijci će biti prepušteni sami sebi – kao što su bosanski muslimani bili toliko godina – dok će sankcije opće namjene “ugrizati” tupim zubima režim koga optužujemo za ove zločine.

Samo nebo zna šta će se desiti ako Izrael i SAD odluče da napadnu Iran, dok mi rasipamo našu snagu štiteći ljude u Homsu i drugim ugroženim gradovima.

Tu je onda svenamjenska al-Qaeda. Sirijski režim tvrdi da ga je napala al-Qaeda. Amerikanci vjeruju da je to tačno, u najmanju ruku kada su u pitanju samoubilački napadi u Damasku, Halepu i Deri. Čak i al-Qaeda tvrdi da je to tačno. Isto kao što su Srbi tvrdili da se bore protiv islamskog ekstremizma “u srcu Evrope”. Izgleda da duh Bin Ladena radi u svačiju korist, osim za žrtve.

Mi ćemo na kraju intervenirati u Homsu, naravno, devastiranom a njegovo stanovništvo će samo tiho priznati kakve su strahote pretrpjeli. Bio sam na kratko u Hami tokom sukoba 1982. Kasnije sam bio još jedanput u tom gradu i najviše što sam mogao da izmamim od uplašenog trgovca koji je vozio kolica sa kukuruzom šećercom, bile su tri riječi: “Bog sve zna”. Dakle, Homs, pretpostavljam.

Činjenice iz Srebrenice

Za samo 11 dana u julu 1995. godine 8.000 bosanskih muslimana, muškaraca i dječaka, iz Srebrenice ubijeno je od strane srpskih snaga u najgorem ratnom zločinu nakon Drugog svjetskog rata.

Grad je bio proglašen zaštićenom zonom UN-a. Za razliku od Homsa, u koji međunarodni posmatrači ne mogu ući, holandski bataljon UN-a bio je u Srebrenici za vrijeme masakra. Njihova odluka da ostanu po strani i dopuste Srbima da počine ubistva dovela je do ostavke vlade u Amsterdamu 2002. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

UN-ove humanitarne ekipe i pripadnici Crvenog Polumjeseca uspjeli su ući u naselje Baba Amr u Homsu. Zbog nastavljenog bombardiranja većina stanovnika iz te četvrti je pobjegla. Sirijski ministar vanjskih poslova rekao je šefici UN -ovog humanitarnog izaslanstva da je spreman surađivati s njima, te da će im pomoći u prilazu civilima.

Dok međunarodna zajednica pokušava pronaći rješenje za Siriju, kao da se ponavlja situacija s Bosnom i Hercegovinom.

25 Feb 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO