Birokratija prepreka za obnovu Japana

Piše: D.Parvaz

Da nije hrpe smeća na obali, Rikuzentakata u martu 2012. nikako ne bi ličila na grad koji je skoro sasvim sravnjen sa zemljom nakon ogromnog zemljotresa i cunamija prije godinu.

Ono što je od ovog grada ostalo ne izgleda mnogo bolje. Uglavnom je to jedna velika praznina – blato gdje su nekad bile kuće i prodavnice. Tišinu samo ponekad razbije zvuk mašina koje prebiru po ogromnim hrpama smeća razbacanim na razorenom tlu, ostavštini zemljotresa jačine devet stepeni koji je pogodio ovaj grad 11. marta 2011.

Katastrofa je izazvala pogibiju blizu 20.000 ljudi, a uništen je veliki dio sjeverozapadne obale ove istočne nacije. Devastirani su gradići čiji su stanovnici živjeli od ribarstva i poljoprivrede.

Rikuzentakata, grad u prefekturi Iwate, 515 kilometara sjeverno od Tokija, posebno je pogođen – osam od 11 skloništa je odnijela voda i skoro nijedna zgrada nije ostala uspravna kada su monstruozni valovi preplavili grad tog hladnog petka. Među samo nekoliko zgrada koje još uvijek stoje je budistički hram Jododera, star 250 godina.

„Da nije bilo cunamija, zgrada ne bi uopće bila uništena“, kazao je Mizuhaki Sugawara, svećenik koji nadgleda popravak hrama. Našoj ekipi, međutim, izgledalo je da bi hram trebalo srušiti.

Policija još uvijek traga za tijelima poginulih [Getty]

Toda se nada da će zbog medijskog pritiska i druge prefekture priskočiti u pomoć i odnijeti jedan dio smeća, bilo ono radioaktivno ili ne.

“Čak i gradonačelnici većih gradova govore da bi voljeli pomoći, ali da ne mogu zbog protivljenja građana”.

“Isti smo kao i oni, ljudska bića, živimo na istom području – i mi se bojimo radijacije, ali ostajemo ovdje radi obnove”.

Naravno, nije im lako.

“Izgubili smo tri mjeseca”, kazao je on, govoreći o vremenu tokom kojeg su zavađene političke partije odgađale objavljivanje budžeta.

“Jedni drugima dodaju kantu”, kazao je Toda, iskoristivši japanski izraz za izbjegavanje problema.

“Moraju se suočiti s problemima i riješiti ih, jer trenutno je japansko društvo na rubu litice”.

Izvor: Al Jazeera