Misterija oko Chaplinovog rođenja

Misterija Chaplinovog rođenja nije odgonetnuta do današnjih dana (GALLO / Getty)

Pravo ime i mjesto rođenja čuvene zvijezde nijemog filma Charlija Chaplina prikriveno je velom misterije, zaključila je britanska tajna služba, poslije istrage američkih tvrdnji da je Chaplin bio simpatizer komunista.

Kako prenosi Reuters, američki Federalni istražni biro (FBI) zatražio je 1952. godine od britanskih MI5 agenata da provjere porijeklo Chaplina, za koga se vjerovalo da koristi pseudonim i da mu je pravo ime Israel Thornstein.

Istraga je naložena zbog američkih sumnji da je glumac ljevičar.


Chaplin u trupi Freda Karnoa 1914. godine [AP]

Vjeruje se da je Chaplin, jedna od prvih i najvećih zvijezda Hollywooda, rođen 16. aprila 1889. godine u južnom Londonu.

Istraga britanskih agenata pokazala je da nigdje ne postoje dokumenta o njegovom rođenju, niti bilo šta što bi pokazalo da je bio sigurnosni rizik, pokazala su u petak objavljena dokumenta.

“Sve je to prilično neobično, naročito poslije istrage MI5, da datum i mjesto rođenja tako poznate zvijezde kao što je Charlie Chaplin ostanu nepoznati”, kazao je zvanični historičar britanske tajne službe Christopher Andrew.

Dokumenta pokazuju da se niko pod imenom Charles ili Israel nije rodio 16. aprila, a dalje istrage vezane za sumnje da se Chaplin možda rodio u Francuskoj također su se pokazale kao jalove.

Navodna podrška komunistima

“Ne možemo pronaći nikakve dokaze da Chaplinovo ime jeste ili je bilo Israel Thornstein, niti možemo pronaći dokaze o postojanju takve osobe”, navodi se u pismu MI5 upućenom ambasadi SAD-a u Londonu. “Nismo uspjeli otkriti ni da li je koristio neko drugo ime.”

Tokom dugogodišnje karijere, Chaplin je često izazivao kontroverze svojim filmovima, poput “Velikog diktatora”, u kome se šalio na račun nacističkog vođe Adolfa Hitlera, ili “Kralj New Yorka”, koji je bio satira na strah od komunizma koji je tokom Hladnog rata stezao Ameriku.

Prije bi se reklo da je Chaplin bio ‘progresivan’ ili ‘radikalan.

Od 1920-ih američke vlasti smatrale su da je Chaplin podržavao komuniste – što je on uvijek demantirao – i kada je 1953. godine napustio SAD nije mu bilo dozvoljeno da se vrati, zbog čega je živio u Švicarskoj.

Dosije MI5, u kome se nalaze izvodi iz štampe, pisma američke ambasade i telegram Chaplinu koji mu je poslao sovjetski agent, pokazuju da je britanska agencija još 1958. godine zaključila da američke tvrdnje nemaju osnova i da Chaplin nije bio agent.

“Možda je Chaplin i bio simpatizer komunista, ali na osnovu informacija koje imamo, prije bi se reklo da je on bio ‘progresivan’ ili ‘radikalan’, naveo je jedan od agenata.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike TEME
POPULARNO