Istraživanja ptičje gripe za sada tajna

Indonezija je najugroženija, kako po broju oboljelih, tako i po broju umrlih od virusa H5N1 (EPA)

Naučnici koji učestvuju u razvoju mutacije virusa H5N1 koji se može prenositi sa čovjeka na čovjeka moći će nastaviti istraživanje i objaviti studije samo nakon nove procjene sigurnosti, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Dvadesetak međunarodnih stručnjaka sastalo se iza zatvorenih vrata u sjedištu WHO kako bi se upoznali s tim spornim istraživanjima i donijeli preporuke.

Nakon razgovora, glasnogovornik WHO je rekao kako su stručnjaci odlučili da se “istraživanja na tom polju moraju objaviti iz javnozdravstvenih razloga”.

Ipak, dodao je, 22 stručnjaka su ocijenila da se studije koje su izazvale zabrinutost međunarodne zajednice zbog rizika i moguće zloupotrebe ne smiju objaviti dok se ne izradi nova procjena “sigurnosnih pokazatelja”.

Osim toga, istraživanja o tom virusu još se neće nastaviti, sve dok se procjena ne obznani, a ne zna se kada će to biti.

Dana 20. januara naučnici koji su svoje studije trebali objaviti u časopisima Science i Nature, rekli su da obustavljaju radove na 60 dana.


Naučnici stvorili virus ptičje gripe koji bi se
mogao lako prenositi sa sisara na sisara [AP]

Premda virus H5N1, uzročnik ptičje gripe, najčešće kola među pticama, ako se prenese na čovjeka, u 60 posto slučajeva je fatalan, napominje WHO.

Obustava na 60 dana

Prva grupa naučnika dolazi iz laboratorija u univerzitetskom medicinskom centru Erazma Roterdamskog u Holandiji.

U septembru je objavila da je stvorila mutaciju virusa ptičje gripe koji bi se, po prvi put, mogao lako prenositi sa sisara na sisara a možda i s čovjeka na čovjeka.

Druga grupa je sa univerziteta u Wisconsinu, na sjeveru SAD-a.

Na dvodnevnom skupu u Ženevi učestvovali su izaslanici obiju istraživačkih ekipa i predstavnici stručnih časopisa Science i Nature.

Ron Fouchier, voditelj holandske grupe, rekao je da će veliki broj stručnjaka učestvovati u procjeni sigurnosnih uvjeta istraživanja.

WHO je od 2003. godine zabilježio 584 oboljela od virusa H5N1.

Usto je kazao da je “prilično zadovoljan” zbog postignutog “konsenzusa”.

Jedan od sudionika skupa u Ženevi Didier Houssin, bivši glavni direktor za zdravstvo u Francuskoj i bivši povjerenik za borbu s ptičjom gripom, rekao je za AFP da bi se “objavom napisa u skraćenom obliku izgubili važni dijelovi”.

To bi “rezultiralo nečim što ne bi imalo smisla”, ocijenio je.

“Usprkos svemu, zaključeno je da će biti nužne nove provjere sigurnosnih uvjeta u tim laboratorijima”, dodao je.

WHO je od 2003. godine zabilježio 584 oboljela od virusa H5N1, među kojima 346 umrlih u 15 zemalja.

Indonezija je najugroženija, kako po broju oboljelih, tako i po broju umrlih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO