Samara, podijeljeni grad

Prije godinu dana, američke snage povukle su se iz Iraka. Zemlja je u posljednje vrijeme poprište niza napada, za koje su odgovornost preuzele skupine povezane sa Al-Kaidom.

Naša dopisnica je posjetila drevni grad Samaru, u kojem su sunitski borci pomogli američkim vojnicima u borbi protiv Al-Kaide. Danas mnogi strahuju da bi se grupa mogla vratiti u grad.

Al-Askari, jedno je od najznačajnijih šiitskih svetišta.Hodočasnici vjeruju da je posljednji imam, “skriveni imam” Mahdi, ovdje nestao i čeka Sudnji dan.

Prije šest godina Al-Kaida je počela sektaški rat, uništivši zlatnu kupolu džamije.

Irački građanski rat je završen i svetište obnovljeno, ali iz ove drevne prijestolnice Al-Kaida se nije potpuno povukla.

Umjesto bazena, sobe za pogubljenja

“Ovo je bio dio palate abasidskog kalifa, kad je Samara bila centar islamskog svijeta. Više od 1000 godina kasnije Al-Kaida je došla kako bi pokušala ponovo uspostaviti islamsku državu. Umjesto luksuznih bazena ovdje su bile prostorije za pogubljenja”, izvještava Jane Arraf iz Samare.

General Rasheed Flayeh, donedavno najviši sigurnosni zvaničnik Samare, pomogao je da se Al-Kaida istjera iz grada 2004. Kaže da su koristili ova kupatila kao islamsku sudnicu i gubilište.

“Al-Kaida nikad neće otići iz Iraka. Zapamtite šta sam vam rekao. Vjerovatno će ostaviti spavače i samo odgoditi operacije na nekoliko godina.”

Na prvim linijama fronta su građani i pripadnici plemena. Članovi Sahwe, dio su pokreta za sunitsko buđenje, koji se sa američkim snagama borio protiv Al-Kaide.

Kad su se Amerikanci povukli, iračka Vlada ih je napustila. Ali ne odustaju od borbe.

“Al-Kaida je svuda. Samo čeka trenutak za povratak. Ako se Sahwa povuče iz gradskog područja, Al-Kaida će već narednog dana početi borbe na glavnim ulicama”, priča šejh Majid Ali Abbas, iz Vijeća za buđenje Samare.

Šejh Majid savjetuje borcima da budu oprezni i govori da se situacija svakog dana pogoršava.

Šiitske snage sigurnosti 

Jedan od njegovih ljudi, Samir Salih, nedavno je ubijen bombom postavljenom pod automobil.

Prije četiri mjeseca, Khatanov mlađi brat Tarik pogođen je na položaju. Preminuo mu je u naručju.

“Iskočio sam iz auta i potrčao prema njemu. Gledao sam kako se guši u krvi i umire”, govori Khatan Hashim Abddul Qadar, brat žrtve.

Tarik je ubijen na dužnosti nakon pet godina službe. Ali njegova porodica je prepuštena sama sebi.

Samara je danas podijeljeni grad. Šiitske snage sigurnosti čuvaju svetište… dok Sahwa štiti grad oko njega, održava mir i spriječava Al-Kaidu da se vrati u Samaru.

Izvor: Al Jazeera