Putnički portal za osobe s invaliditetom

Travabled naziv je portala koji je osmislio 37-godišnji Zagrepčanin Stipe Splivalo.

Putem njega osobe sa invaliditetom moći će da pronađu hotelski smještaj, da rezerviraju letove i nađu sve usluge važne na putovanju.

Priču o projektu čiji je moto Svijet bez barijera donosi Al Jazeerin novinar Ivan Čorkalo.

Nepremostive prepreke

Zbog rijetkog oblika mišićne distrofije, 37-godišnji Stipe Splivalo prije tri godine završio je u invalidskim kolicima.

Život mu se tada u potpunosti promijenio. Neka do tada dostupna mjesta, njemu su postala nepremostiva prepreka.

Došao je na ideju izrade putničkog web portala namijenjenog osobama s invaliditetom, na kojem će moći pronaći informacije vezane za dostupnost određenih mjesta diljem svijeta.

Osnivač portala kaže da je važan kvalitet dostupnosti određene lokacije.

“Kad dođem na neko mjesto nije samo pitanje da li mogu ući i izaći, nego je li prilagođeno, ima li WC i neke druge stvari koje su nužne osobama s invaliditetom”, ističe Stipe Splivalo.

Stipe na projektu Travabled gotovo tri godine radi s dvojicom prijatelja.

Jedan od njih je Tomislav Križić, posebno senzibiliziran za probleme osoba s invaliditetom, jer mu je majka bila u kolicima.

Križić napominje da oni koji nemaju u porodici nekoga s invaliditetom i ne razmišljaju o takvim stvarima.

“A to je njima svakodnevica koju moraju prijeći žele li u muzej, restoran ili bilo gdje di mi možemo pod normalno ući i izaći”, suosnivač Travableda.

Samoodrživ portal

Na web portalu i mobilnoj aplikaciji za početak bit će baze hotela, restorana, muzeja i javnih institucija koje su dostupne osobama s posebnim potrebama.

Njihova je ideja naišla na pozitivne reakcije državnih institucija, čak i predsjednika republike, a vjeruju da će ideju prepoznati i oglašivači.

“Cilj projekta je da bude samoodrživ, a samim time da i zapošljavamo, a mi bi željeli da to budu osobe s invaliditetom”, dodaje Križić.

Izrada portala kao i mobilne aplikacije sada su u završnoj fazi, a pokretanje se očekuje kroz dvadesetak dana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Osamdeset posto osoba sa invaliditetom, u Bosni i Hercegovini, nema posao. U sarajevskom Centru za samopouzdanje, osobe sa različitim stepenom invalidnosti prave različite proizvode koje potom prodaju. Međutim, to nije dovoljno da bi Centar mogao opstati. British Council izdvojio je novac do kraja godine, ali ne bude li pomoći države, Centar bi već u januaru […]

Published On 17 Jul 2012

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje tog dana, sa ciljem da se tim osobama omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu. Najveći problemi osoba sa invaliditetom u zemljama regije su siromaštvo, nezaposlenost i […]

Published On 03 Dec 2012

Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom veliki je problem na kome rade mnoge zemlje regije. Osim neprilagođenih prilaza zgradama i sredstvima javnog prevoza, osobe sa invaliditetom često ne mogu ni u pozorište. A upravo je to cilj prekograničnog projekta Performa Ars International – osobe sa invaliditetom uključiti u predstave, ali ih, također, učiniti i stalnom pozorišnom […]

Published On 25 May 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO