Tehnološka dostignuća godine

Piše: Robert Gabelić

Protekla godina uklonila je sve dvojbe oko budućnosti tableta. Koncept pločastog računala koji je Apple demonstrirao iPad-om 2010. danas predstavlja standard koji su korisnici prihvatili. 

Analitičari predviđaju kako će već u 2013. godini po broju prodanih primjeraka tableti nadmašiti klasične prijenosnike. Uostalom razlika između prijenosnog računala i tableta postaje sve manja što najbolje potvrđuje Microsoftov Surface, prvi  tablet s potpisom najveće softverske kompanije.

Kraj Microsoftovog monopola: Microsoft je puno očekivao od godine koja polako završava. Predstavljen je Windows 8 operacijski sustav s jednakom softverskom osnovicom za sve uređaje; od mobilnog telefona preko tableta do klasičnog računala. 

Windows Phone 8 još uvijek nije uspjeh kakvom se nadala najveća softverska kompanija i njegov strateški partner Nokia.

Tranziciju u mobilno računalstvo, koje je danas glavni pokretač ICT industrije, za Microsoft je teža no što su to mnogi očekivali. Monopol koji je Microsoft održavao gotovo 20 godina polako prolazi, softverska borba u 2012. nastavlja se usmjeravati prema serverskom softveru, internetu, online servisima za distribuciju sadržaja i mobilnim aplikacijama.

Samsung vs. Apple: 

Appleov udio na tržištu pametnih telefona u protekloj godini nastavio je padati, a najzaslužniji za tu promjenu bili su Googleov Android i Samsung.

Sukladno pozicijama na tržištu Apple i Samsung vodili su veliku borbu koja je ih je dovela i na sud.

U najvećoj parnici ICT industrije američko pravosuđe stalo je na stranu Applea.

Samsung je osuđen za kopiranje nekih elemenata Appleovih mobilnih uređaja za što je prisiljen platiti odštetu od milijardu dolara.

Samsung je svoju zadovoljštinu našao na europskim sudovima u Japanu i Južnoj Koreji gdje arbitri nisu došli do istih zaključaka.

Ipak, najveće priznanje Samsungu donijelo je tržište koje ga je prvi put, nakon 14-godišnje vladavine Nokije, postavilo na tron među proizvođačima mobilnih telefona.

U trećem kvartalu Samsung Galaxy S3 bio je najprodavaniji pametni telefon što je ipak promijenio dolazak iPhonea 5.

Na globalnoj razini tržišni udio Android platforme narastao je sa 64,1 na 72,4 posto dok je onaj Appleov u odnosu na prethodnu godinu pao sa 13.9 na 18.8 posto.

Appleov iPad i u 2012. je ostao najpoželjniji tablet, no s konkurencijom koja mu je sve bliže.

Nakon Amazona u godini koja je iza nas tablete koji zanimaju korisnike ponudili su Google i Microsoft.

Obje kompanije to su učinile prihvaćajući Appleov model osmišljavanja proizvoda koji objedinjuje dizajn hardvera i softvera.

Kolika je konkurencija u tom segmentu tržišta dobro oslikava Appleova ponuda iPada minija i 4. generacija iPad-a, koji se pojavio svega pola godine nakon prethodnika.

Najveće  kompanije Google, Microsoft, Apple i Amazon intenzivirale su sukob gradeći strategiju na vertikalnoj integraciji hardvera, softvera i online servisa sve u želji da smanje rizik od eventualnog zaostajanja u nekom segmentu tržišta.

Jedini div među tehnološkim kompanija koji unatoč nekim spekulacijama ne razvija vlastiti hardver je Facebook.

Najveća društvena mreža svoju je strategiju u protekloj godini gradila na neutralnosti prema softverskim platformama. Facebook ćemo u 2012. pamtiti i zbog izlaska na burzu.

Najveća inicijalna ponuda dionica neke tehnološke kompanije završila je razočaravajuće za sve koji su kupili dionice. Cijena Facebooka polako se počela oporavljati ali je još uvijek udaljena 25 posto od startne pozicije.

Hardversko iznenađenje godine: Googleov Chromebook na Amazonovom popisu najprodavanijih prijenosnih računala zauzima čak četiri pozicije. Riječ je o najvećem hardverskom iznenađenju godine. Vrhunac ponude, trenutno najprodavaniji model Chromebooka predstavlja Samsungov prijenosnik baziran na ARM arhitekturi istoj onoj koja se koristi kao podloga za tablete. 

Chromebook pokreće manje eksponiran Google Chrome, Linux baziran OS prilagođen izvršavanju web aplikacija. Niska cijena od svega dvjestotinjak dolara, velika mobilnost i  solidna hardverska snaga nagovještaj su nove generacije računala koja će biti sve pristupačnija.

Mobilne aplikacije- softverski hit: Tržište mobilnih aplikacija, prema Flurryu u 2012. godini je  procijenjeno na 10 milijarda dolara od kojih je više od 80% potrošeno na igre.

Minijaturno računalo dostupno svima: Britanska fundacija Raspberry Pi  kreirala je istoimeno minijaturno računalo namijenjeno edukciji koje je postalo prava zvijezda među ljubiteljima hardvera. Velik interes za Raspberry Pi s cijenom od svega 30-ak dolara ponudio je još jedan pogled na Post-PC eru u kojoj računala više nisu skupa i nezgrapna.

Zemlje trećeg svijeta ubrzano stižu na internet: Budućnost je došla puno brže no što su mnogi predvidjeli, U Keniji Huawei svoj 3G pametni telefon baziran na Androidu prodaje za  50 američkih dolara. Internet postaje dostupan svima

3D pisači: Ove godine informatički svijet počeli su osvajati 3D pisači koji imaju potencijal radikalno promijeniti način proizvodnje. Oni koji danas predvode 3D revoluciju vjerojatno neće biti pobjednici no poslužili su kao odličan glasnik budućnosti u kojoj ćemo svoj mobitel ili barem neki njegov dio sigurno printati.

Izvor: Al Jazeera