Sve krize u Makedoniji završe kao etničke

Ujedinjavanje na etničkim osnovama ne šalje dobru poruku suživotu u Makedoniji (AFP)

Piše: Jasmin Redžepi

Etničke tenzije u Makedoniji svako malo izbiju na površinu i pokažu svu rovitost koja tinja ovim dijelom Balkana. A, povoda je napretek: od proslavljanja dana albanske državnosti i zastave, do utakmica prepunih navijačkog animoziteta, koje okončaju okršajem navijača i napadima na ljude koji s fudbalom nemaju nikakve veze i sva krivica im je što su bili na ulici, ili u autobusu na koji su nagrnuli navijači.

Direktni akter posljednjeg događaja, 75-godišnji Hadži Musa, ne prestaje proživljavati nedavni napad makedonskih navijača na gradski autobus, kada je pretučen dok je pokušavao zaštititi prijateljevu 15-godišnju unuku.

Sve se odigralo ranije ovog mjeseca, nakon utakmice dva tetovska kluba Teteks i Škendija. Fudbalska Federacija Makedonije je odlučila da utakmica bude u Skoplju, na neutralnom terenu, kako ne bi došlo do sukoba navijačkih grupa.

No, spaljena je albanska zastava, dio navijača je ušao na teren, pa je Škendija prekinula meč. Na izlasku, dio navijačkih grupa se sukobio, ali je policija djelovala preventivno, na šta su uzbuđeni navijači krenuli ka ulicama.

Pogled analitičara

Tu, u gradskom autobusu na liniji broj 2, nastradalo je troje građana. Navijači su ušli u autobus, ugledali dvoje staraca albanske nacionalnosti i jednu djevojčicu i napali ih.

Podjele po etničkim osnovama rađaju dopunske tenzije, ističe analitičar Petar Arsovski..

“Bilo ih je stotinjak kada je autobus stao”, kaže Hadži Musa. “Ušli su. Zatim su uzeli naše bijele hadžijske kape i izrugivali se. Krenuli su noževima na djevojčicu, na šta sam ja ustao da je odbranim, ali su me pretukli. Više su tukli i mog starijeg prijatelja. Na sljedećoj stanici je bilo policije, među kojima i Albanaca, pa su nas oni zaštitili. Ukrali su mi i penziju od 8.000 denara(127 eura) koju sam nosio sa sobom.”

Starci su završili u bolnici, a saopštenja o napadu nije bilo.

Šta o svemu tome misle analitičari u Makedoniji?

 “Mislim da ovakvo ujedinjavanje na etničkim osnovama ne daje dobru poruku suživotu u Makedoniji. Svaka navijačka grupa je namenjena podržati svoj tim i premeštanje principa te podrške stavlja nas u dilemu da li je poenta takve podrške sport ili nešto drugo”, kazuje  Petar Arsovski, magistar političkog komuniciranja iz Skoplja.

Podjele po etničkim osnovama, smatra on, rađaju dopunske tenzije.

“Svakako da etnički predznak političkog života u Makedoniji odvlači pažnju od svih drugih aspekata”, ističe Arsovski.

“Svaka kriza u Makedoniji na kraju završi kao etnička kriza. Mislim da naši etnički problem nisu toliko veliki, da bi trebali zaseniti sve druge aspekte života u državi”, naglašava Arsovski i ukazuje na manipulaciju.

Senad Smailović, Bošnjak i ako je bitno reći, nealbanac i nemakedonac, smatra da brojni faktori iz političkog i sportskog života trebaju utjecati na smirivanje strasti.

“Zar sport nije za ujedinjenje, relaksiranje i zdrav život, umjesto mržnje, nasilja i povređivaje drugih?”, pita on.

Krenuli su noževima na djevojčicu, na šta sam ja ustao da je odbranim, ali su me pretukli. Više su tukli i mog starijeg prijatelja. Na sljedećoj stanici je bilo policije, među kojima i Albanaca, pa su nas oni zaštitili. Ukrali su mi i penziju od 8.000 denara koju sam nasio sa sobom, kazuje Hadži Musa.

Smailoviću je interesantno kako se svi ovi događaji u proteklih više od godinu dana dešavaju upravo kada su neke bitne političke stvari u Parlamentu za glasanje, kao što je budžet za 2013. godinu.

“Skretanje pažnje je stari trik koji već i mala djeca znaju, ali čudno je kako odrasli upadaju u te zamke i bivaju njeni učesnici”, navodi Smailović.

Potcijenjena opasnost

Analitičar Suad Misini veli da je krajne uznemiren:

“Vidjeli smo u prethodnih 25 godina kakav  devastirajući efekat su proizvodile ovakve grupe u regionu. U pozivu za etničko ujedinjenje nema ničeg navijačkog, niti sportskog!”

Sportski autoriteti potcjenjuju latentnu opasnost, smatra Suad Misini.

On ukazuje da grupiranje nije samo etničko, već i religisko:

“Vidimo zastave sa likom Isusa, itd. Bilo bi interesantno da se vide i Albanci  sa zastavama Isusa, jer to nije sasvim nekompatibilno.”

Misini vjeruje da sportski autoriteti potcjenjuju latentnu opasnost.

“Smatram da incidenti imaju političku pozadinu. Ali, kao i do sada, oni koji se igraju s vatrom, od nje će i izgorjeti.”

Samo, pitanje je koju će cijenu građani i društvo platiti.

Izvor: Al Jazeera