Veliki ceremonijal u Pyongyangu

Sjeverna Koreja obilježava godišnjicu smrti Kim Jong-ila. U ponedjeljak su počele ceremonije, otvoren je obnovljeni mauzolej.

Godišnjica smrti Kim Jong Ila označena je nečim što je i ranije prakticirvano u komunističkim zemljama – zvukom sirena.

Stali su ljudi, vozovi, zaustavljeni su i brodovi. Život je na nekoliko trenutaka potpuno zamro. Veliki ceremonijal u Pyongyangu s porukom da je zemlja još u tuzi.

“Upravo kad smo razmišljali kako najbolje podržati našeg generala, preminuo je. Ali smo zato podržali Kim Jong-una, nasljednika našeg očinskog vođe. Obnavljamo snagu  i spremni smo raditi jače za našu zemlju”, kazao je Kim Jong-ran.

Nanovo otvorena Palata sunca

Jong Ha-ryul smatra: “Tugovali smo godinu, ali vjerujemo da je naš general uvijek s nama. Njegovu ostavštinu ćemo voditi prema jakoj i prosperitetnoj naciji. Odlučni smo učiniti našu zemlju najboljom na svijetu pod vodstvom maršala Kim Jong-una.”

Mnoštvo se potom postrojilo ispred nanovo otvorene Palate sunca. Tamo se okupio politički i vojni vrh zemlje.

Choe Ryong-hae, direktor Političkog biroa Narodne vojske, kaže: “Otvaramo Palatu sunca Kumsusan. Ovo je politički događaj s velikim značenjem za povijest Koreje i čovječanstva.”

Novi sjevernokorejski vođa Kim Jong-un posjetio je Palatu obnovljenu u čast njegovog oca. Podignuta je ogromna statua Kim Jong-ila, uz već postojeću utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

U mauzoleju su pokopana balzamirana tijela dvojice vođa, proglašenih posthumnim trajnim vođama nacije.

O prvoj godini vladavine Kim Jong-una podsjeća iz Pjongjanga reporter Al Jazeere Harry Fawcett.

Uspješnim lansiranjem rakete Unha-3 i slanjem satelita u orbitu, Kim Jong-un je, kako su to nazvali u Sjevernoj Koreji, “ispunio ono što mu je zavještao pokojni otac”.

Time je učvrstio svoj položaj na kraju godine u kojoj se autokratski sistem Sjeverne Koreje našao na testu nakon što je vlast preuzeo neiskusni mladić u dvadesetim godinama.

Početkom godine više puta je viđen u javnosti sa suzama u očima – jedan od znakova da će njegova vladavina, pod vodstvom moćnog ujaka Jang Song-taeka, barem kad je riječ o stilu, biti drugačija od one njegovog oca.

Promjene je nagovijestilo i priznanje neuspješnog lansiranja prve rakete.

‘Ojačati armiju’

Dva dana kasnije, na 100. godišnjicu rođenja svog djeda, Kim Il-sunga, u govoru koji je prenosila televizija, rekao je: “Moramo po svaku cijenu ojačati svoju Narodnu armiju, kako bismo svijetu pokazali dostojanstvo kao vojna sila i izgradili snažnu socijalističku naciju.”

Retorika možda zvuči poznato, ali promjena stila svima je bila očita. Kim-Jong-un je viđen i snimljen kako uživa u zapadnjačkoj pop kulturi, zajedno sa suprugom Ri Sol-ju, koja je kratko prije toga predstavljena javnosti.

I Vlada je najavila značajne promjene: dozvolu poljoprivrednicima da zadržavaju i sami prodaju veći procenat svojih proizvoda.

Ali, do kraja godine o tome se prestalo pričati – možda kao rezultat pritiska vojske.

Chung Sang-hwa sa Instituta Sejong kaže: “Generali poput Ri Yong-hoa tome su se protivili. Mislim da sukob između generala i Kim Jong-una još nije završen.”

Kad je Kim Jong-un preuzeo vlast, Ri Jong-ho bio je na čelu vojske i uvijek u blizini novog vođe. Ali, zatim je, zajedno s još trojicom pripadnika počasne garde na sahrani Kim Jong-ila, navodno smijenjen, kao dio onoga što neki analitičari nazivaju “potencijalno opasnom borbom za vlast”.

Dosljednost u kontroli

Harry Fawcett iz Seula izvještava: “Postoji i suprotna teorija: da su promjene u vojnom vrhu očekivane u vrijeme tranzicije, jer je Kim Jong-il učinio nešto slično kada je naslijedio vlast od oca, kao i da je pozicija Kim Jong-una snažna i stabilna.”

Jina Kim sa Instituta za odbrambene studije Južne Koreje smatra: “Trebali bismo shvatiti da postoji određena dosljednost kada je riječ o kontroli Partije nad vojskom. Zato smatram da je režim Kim Jong-una u ovom trenutku veoma stabilan.”

Tokom prve godine vladavine Kim Jong-un možda jeste učvrstio svoju poziciju, ali naznaka da će biti provedene šire reforme za sada nema. Čini se da će njegov narod i u budućnosti živjeti u oskudici.

Izvor: Al Jazeera