Noćni slalom između bh. i hrvatske granice

Policijska saradnja u regiji ogleda se i u provođenju zajedničkih patrola uz državne granice.

Uoči pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, Sarajevo i Zagreb dogovorili su nastavak tog projekta, prvenstveno dodatne obuke policajaca. Za to je Velika Britanija izdvojila blizu 85 hiljada eura.

Na dijelu granice dviju država, koja je duža od hiljadu kilometara, u noćnoj patroli bila je i ekipa Al Jazeere.

Policajci iz Donjeg Srba (Hrvatska) i Bosanskog Grahova (Bosna i Hercegovina) srdačno se rukuju na graničnoj liniji. Slijedi brzo upoznavanje sa zadacima. Idu u obilazak granice, kotlinom Une, gdje ih čeka još jedna patrola.

Patrole se, kaže reporter Al Jazeere Boris Gagić, kreću slabo naseljenim graničnim pojasom. Taj obilazak, koji podrazumijeva prelazak granice petnaestak puta, policajci zovu „slalomom“.

Tranzitna ruta za nezakonite migrante

„Granica se siječe, jedan kilometar Bosna, 1,5 kilometar Hrvatska“, govori Neđo Gluvić iz Granične policije BiH.

Do nekih dijelova Hrvatske ili BiH, kada ne bi bilo zajedničkih patrola, granični policajci jedne države doslovno ne bi mogli doći.

Gluvić objašnjava kako stvarnog puta za prelazak uopće nema, ali da su stvarne zone visokog rizika, tamo gdje se potencijalno može ugroziti granica.

Slijedi kratko izviđanje, pa zajednička šetnja policajaca. U noći, dobro im posluži termovizija. U dosadašnjem radu kroz uređaj za noćno izviđanje nisu vidjeli osobe koje nelegalno prelaze granicu.

„Nismo ih zamijetili, nismo imali takvih slučajeva do sada, ali ne znači da ih neće biti ubuduće, pogotovo zbog šengenskih viza, bit će više pokušaja ilegalnih prelazaka i još više krijumčarenja“, kaže Joso Župan iz Zadarske policijske postaje.

Inače, kako objašnjavaju stručnjaci, regija Zapadnog Balkana važna je tranzitna ruta za nezakonite migrante ili krijumčarenje roba.

Krijumčarenje konja

Iako je ovaj dio graničnog područja mirniji, policijske akcije ne manjka.

Tomislav Ivandić iz Policijske postaje Donji Srb priča da su angažirani i na otkrivanju krijumčara konja. Konji se ukradu u BiH, a onda prevoze, kako bi se iskoristili za rad ili prodaju u Hrvatskoj.

Osim sa Hrvatskom, Bosna i Hercegovina zajedničke granične patrole provodi i sa ostalim susjedima, Srbijom i Crnom Gorom.

Bolji nadzor granice, borba protiv prekograničnog kriminala, ali i jačanje povjerenja policijskih agencija dvije države, neki su od ciljeva zajedničkih patrola. 

„To je, nesumnjivo, pomoć ljudima. Ovo su povratnički krajevi, povratnička populacija, stariji ljudi. Oni se osjećaju sigurnije kada nas vide zajedno“, kaže bh. granični policajac Radivoje Ćućić.

Od kraja 2008, policajci iz Donjeg Srba i Bosanskog Grahova, bili su u 200 zajedničkih patrola. Uspostavili su profesionalne, ali i privatne kontakte. Sve to je veoma važno za moguće intervencije.

Izvor: Al Jazeera