Mjesto u kojem stasaju policajci Srbije

Svake godine iz Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici kod Novog Sada izađe nekoliko stotina obučenih policajaca.

Među njima je najviše Srba, no tu su i Mađari, Bošnjaci i Albanci.

Nekoliko desetina budućih kandidata pripadnika manjina ove sedmice bilo je u Sremskoj Kamenici, izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

“Pedeset i pet mladih ljudi ušlo je na kapiju Sremske Kamenice. Među njima je najviše Albanaca sa juga Srbije. Iz Preševa dolaze Edip Aliu i Imrane Maliqi”, izvještava Kostić.

Provjera znanja jezika

Sa glavnog ulaza oni su odmah otišli u učionicu, gdje je obavljena provjera osnovnog znanja srpskog jezika, a za one koji ga ne znaju prevod je osiguran.

Upravo je jezik najveći problem kandidatima albanskog porijekla. Edip i Imrane kažu da će do prijemnog popraviti govor kako bi se mogli zaposliti u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

“Odlučio sam se prijaviti jer je taj poziv dosta privlačan za mene. Mislim da ću kao policajac, u sigurnosnom smislu, pomoći svojoj okolini, svom mjestu i svom narodu”, objašnjava Aliu.

“Čini mi se da moja porodica nema ništa protiv toga što ću se kandidirati u srpsku policiju”, dodaje Imrane.

Ahmeti Bujan je 26-godišni Albanac koji se prošle godine upisao u Sremsku Kamenicu. Dolazi iz Bujanovca i karatista je. Nije imao problema zbog toga što je Albanac.

“Nikada nisam imao nijedan problem. U početku je bilo malo teško zbog jezika, ali sada je super.”

Od 2007. godine do danas školu je upisalo 18 Bošnjaka, po 13 Albanaca i Mađara, šest Roma i još 24 pripadnika ostalih manjina.

Direktorica Centra Biljana Puškar kaže da je ispit isti za sve. Preveden je na čak devet jezika.

Pred svaki upis nove klase, predstavnici škole odalze u manjinske zajednice, gdje se upoznaju s kandidatima.

Bez podataka o manjinama

“Upoznajemo mlade ljude sa načinom selekcije i pripremamo one čiji maternji jezik nije srpski za polaganje testa iz srpskog jezika”, kaže Puškar.

MUP nema precizne podatke o tome koliko pripadnika manjinskih zajednica radi u policiji.

Prema Ustavu Srbije, niko se nije dužan izjašnjavati o nacionalnoj pripadnosti. Zbog toga su i podaci kojima raspolaže policija o zastupljenosti manjina okvirni i ne predstavljaju stvarno stanje.

“Edip i Imrane vraćaju se u Preševo. Ako jednog dana postanu policajci, umnogo čemu će pomoći svojim sunarodnicima. Međutim, trebali bi da znaju da početna plata u policiji jedva dostiže 300 evra”, izvještava Kostić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Cjelokupan vrh srpske policije biće smijenjen, ukoliko se dokaže da je izdat nalog za praćenje telefona predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i vicepremijera Aleksandra Vučića. To je poručio premijer Ivica Dačić, navodeći da je policiji potrebna veća civilna kontrola. Dok stručnjaci očekuju odgovornost nadležnih, ukoliko se dokaže da je policija prisluškivala državni vrh, u srpskoj javnosti […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO