Mjesto u kojem stasaju policajci Srbije

Svake godine iz Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici kod Novog Sada izađe nekoliko stotina obučenih policajaca.

Među njima je najviše Srba, no tu su i Mađari, Bošnjaci i Albanci.

Nekoliko desetina budućih kandidata pripadnika manjina ove sedmice bilo je u Sremskoj Kamenici, izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

“Pedeset i pet mladih ljudi ušlo je na kapiju Sremske Kamenice. Među njima je najviše Albanaca sa juga Srbije. Iz Preševa dolaze Edip Aliu i Imrane Maliqi”, izvještava Kostić.

Provjera znanja jezika

Sa glavnog ulaza oni su odmah otišli u učionicu, gdje je obavljena provjera osnovnog znanja srpskog jezika, a za one koji ga ne znaju prevod je osiguran.

Upravo je jezik najveći problem kandidatima albanskog porijekla. Edip i Imrane kažu da će do prijemnog popraviti govor kako bi se mogli zaposliti u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

“Odlučio sam se prijaviti jer je taj poziv dosta privlačan za mene. Mislim da ću kao policajac, u sigurnosnom smislu, pomoći svojoj okolini, svom mjestu i svom narodu”, objašnjava Aliu.

“Čini mi se da moja porodica nema ništa protiv toga što ću se kandidirati u srpsku policiju”, dodaje Imrane.

Ahmeti Bujan je 26-godišni Albanac koji se prošle godine upisao u Sremsku Kamenicu. Dolazi iz Bujanovca i karatista je. Nije imao problema zbog toga što je Albanac.

“Nikada nisam imao nijedan problem. U početku je bilo malo teško zbog jezika, ali sada je super.”

Od 2007. godine do danas školu je upisalo 18 Bošnjaka, po 13 Albanaca i Mađara, šest Roma i još 24 pripadnika ostalih manjina.

Direktorica Centra Biljana Puškar kaže da je ispit isti za sve. Preveden je na čak devet jezika.

Pred svaki upis nove klase, predstavnici škole odalze u manjinske zajednice, gdje se upoznaju s kandidatima.

Bez podataka o manjinama

“Upoznajemo mlade ljude sa načinom selekcije i pripremamo one čiji maternji jezik nije srpski za polaganje testa iz srpskog jezika”, kaže Puškar.

MUP nema precizne podatke o tome koliko pripadnika manjinskih zajednica radi u policiji.

Prema Ustavu Srbije, niko se nije dužan izjašnjavati o nacionalnoj pripadnosti. Zbog toga su i podaci kojima raspolaže policija o zastupljenosti manjina okvirni i ne predstavljaju stvarno stanje.

“Edip i Imrane vraćaju se u Preševo. Ako jednog dana postanu policajci, umnogo čemu će pomoći svojim sunarodnicima. Međutim, trebali bi da znaju da početna plata u policiji jedva dostiže 300 evra”, izvještava Kostić.

Izvor: Al Jazeera