Usporen oporavak svjetske ekonomije

Stručnjaci PricewaterhouseCoopersa upozoravaju na to da su mnogi osnovni ekonomski pokazatelji zemalja eurozone i dalje na opasnom nivou (AP)
Stručnjaci PricewaterhouseCoopersa upozoravaju na to da su mnogi osnovni ekonomski pokazatelji zemalja eurozone i dalje na opasnom nivou (AP)

Oporavak svjetske ekonomije bit će usporen i trajat će duže nego što se prvobitno očekivalo, prognozirala je najveća svjetska kompanija za pružanje revizorsko-konsultantskih usluga PricewaterhouseCoopers (PwC).

“Poslije optimističnog početka 2012. godine, ekonomija Sjedinjenih Američkih Država je snizila tempo rasta”, navela je ova kompanija u pregledu svjetske ekonomije, prenosi Tanjug.

“Jaki ekonomski pokazatelji i rast zapošljavanja tokom zimskih mjeseci, uporedo s postepenim sniženjem stope nezaposlenosti, dozvolili su da se pretpostavi kako će u Sjedinjenim Američkim Državama početi privredni oporavak.

Po dobijanju podataka za posljednjih šest mjeseci, optimizam su, međutim, zamijenila nova strahovanja, zbog čega su američka Uprava federalnih rezervi (Fed) i Međunarodni monetarni fond (MMF) snizili prognoze rasta američke ekonomije u 2012-2013. godini”.

Velika nezaposlenost

U izveštaju se ističe da američko tržište rada i dalje trpi teškoće, jer je broj radnih mjesta samo neznatno povećan, a situacija s nezaposlenošću, također, gotovo da nije izmijenjena.

Oporavak američkog tržišta rada teče sporije nego u vrijeme ranijih kriza, a glavni razlog se povezuje s padom otvaranja novih radnih mjesta za više od 75 posto u periodu od januara do juna ove godine.

Bitan faktor smanjenja novih radnih mjesta je pogoršanje svjetskih ekonomskih uslova, prije svega u Evropi i u Aziji, te neizvjesnost u vezi s mogućom takozvanom fiskalnom liticom, koja podrazumijeva automatsko povećanje poreza i smanjenje budžetskih izdataka u vrijednosti od 600 milijardi dolara od prvog januara 2013. godine, ukazano je u pregledu.

Težnja Amerikanaca da smanje svoje dugove još je više umanjila potrošačke izdatke, ukazali su stručnjaci PwC-a.

Povod za optimizam, koji je ovih dana toliko rijedak, daje, međutim, američko tržište nekretnina, na kojem cijene rastu već četvrti mjesec uzastopno, što nagovještava početak privrednog oživljavanja.

“Investicije u stambene nekretnine trebaju se povećati kako bi se osigurao veći profit za proizvođače robe trajne potrošnje i za kompanije koje trguju tim proizvodima, kao i za one koji se bave nekretninama i izgradnjom”, navodi se u pregledu.

Kupovina obveznica

Fed je na usporavanje rasta američke ekonomije odgovorio pokretanjem treće runde takozvanog kvantitativnog labavljenja (QE3). Američka centralna banka će, naime, kupovati hipotekarne obveznice u vrijednosti od 40 milijardi dolara mjesečno, sve dok se stanje na tržištu rada ne poboljša.

Ta mjera je usmjerena na dalju podršku oporavku stambenog tržišta i očuvanja niskih troškova zaduživanja kompanija.

Najozbiljnija prijetnja američkoj ekonomiji je, prema mišljenju analitičara PwC-a, moguća “fiskalna litica”. Prema prognozi budžetske uprave američkog Kongresa, ako ne budu preduzete neophodne mjere nezaposlenost u SAD-u će porasti na 9,1 posto sa sadašnjih 7,9 posto, a tempo ekonomskog rasta će skliznuti na negativne pokazatelje.

Stručnjaci, također, upozoravaju na to da su mnogi osnovni ekonomski pokazatelji zemalja eurozone i dalje na opasnom nivou. Uporno visok nivo državnog duga i budžetski deficit ugrozit će stabilnost u toj monetarnoj regiji, dok istovremeno ostvarenje planiranih mjera budžetske štednje postaje sve problematičnije, o čemu svjedoči rastuća socijalna zategnutost, naročito u Španiji, Grčkoj i Portugalu, ukazali su analitičari PwC-a.

Prema osnovnom scenariju te firme, ekonomija eurozone će oslabiti 0,7 posto u 2012. i stagnirat će u 2013. godini

Jedan od činilaca slabog ekonomskog rasta u kratkoročnoj perspektivi je nastavak usporavanja rasta proizvodnje, o čemu svjedoče indeksi proizvodne aktivnosti (PMI) u regiji zajedničke valute.

Kreditna linija za Španiju

Stručnjaci, međutim, ukazuju na to da bi se početkom 2013. godine moglo vidjeti svjetlo na kraju tunela.

“Velika vjerovatnoća je da će se Španija obratiti Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM), stalnom fondu eurozone za spašavanje finansijski ugroženih članica, radi dobijanja kreditne linije. Takav korak će omogućiti da Evropska centralna banka (ECB) počne kupovati španske Vladine obveznice radi sniženja troškova dugoročnog zaduživanja te zemlje.

Pritom su se pojavili znaci da rubne članice eurozone počinju povećavati svoju konkurentnost uporedo sa sniženjem troškova rada. Bez obzira na to što je sve te reforme nemoguće provesti bezbolno, one će stvoriti osnovu za budući oporavak”, naveli su stručnjaci PwC-a.

Pesimistički scenariji analitičara te kompanije predviđaju izlazak Grčke iz zone eura. Prema prvom od tih scenarija, lideri eurozone će izraziti spremnost da učine sve što je moguće radi spašavanja eura, a prema drugom oni neće uspeti očuvati cjelovitost eurozone.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO