Makedonija: Isplata nakon državne odštete

Nikola Gruevski potpisao tužbu protiv Slovenije (AP)
Nikola Gruevski potpisao tužbu protiv Slovenije (AP)

Piše: Atanas Kirovski

“Odavno sam čekao ovaj dan, ovo je naprosto nevjerojatna vijest.”

Ovako je nekadašnji guverner Narodne banke Makedonije Ljube Trpevski prokomentarisao presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu o obeštećenju štediša, zato što nisu isplatili pod jednakim uvjetima štediše filijala Ljubljanske, odnosno Invest banke u podružnicama izvan Slovenije, odnosno Srbije. 

Iako je Sud odlučivao o tužbi koju je privatno podnijelo troje bosanskohercegovačkih državljana, Sud je u presudi zaključio da propusti Slovenije i Srbije predstavljaju sistemski problem i da obje države u roku od šest mjeseci moraju obeštetiti sve ostale pod istim uvjetima.

Tužba građana u inostranstvu

Što se tiče nekadašnjih štediša Ljubljanske banke iz Makedonije, njih je pojedinačno obeštetila makedonska država preko Ministarstva za finansije, odnosno preko budžeta države, a isplata štediša je išla preko obveznica u Makedonskoj banci, koja je kasnije propala.

Bivši guverner Trpevski, čovjek koji se neumorno zalagao za to da Slovenija vrati novac štedišama, kazao je za Al Jazeeru “da fakt što je makedonska država obeštetila makedonske štediše u Ljubljanskoj banci ne znači da je Slovenija oslobođena duga prema Makedoniji, koji zajedno sa kamatama iznosi blizu 150 milijuna eura”.

Prije nekoliko godina Makedonija, zajedno sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, tužila je Sloveniju za povrat ovog novca, a tužbu je potpisao Nikola Gruevski, tadašnji ministar finansija u vladi Ljupčeta Georgievskog, sadašnji makedonski premijer. 

Nema sumnje da će Makedonija preko Ministarstva za finansije tražiti novac koji je makedonska država potrošila da bi obeštetila makedonske štediše Ljubljanske banke u Makedoniji, ali i srpske Invest banke, komentiraju makedonski finansijski eksperti.

Ovaj slučaj u Makedoniji je pratio jedan zanimljiv apsurd. Nekoliko makedonskih građana u inostranstvu je tužilo Sloveniju za povrat novca, a Slovenija je odbila da im ga da, uz napomenu da je upravo Vrhovni sud Makedonije svojevremeno presudio da Slovenija kao država nije nadležna da obešteti devizne štediše podružnice ljubljanske banke u Skoplju koji žive u inostranstvu.

Nakon odluke Suda u Strasbourgu, više nema nikakvih dilema da je Slovenija prinuđena da isplati novac, iako će Ljubljana pokušati da smanji iznos ili da se sasvim izvuče bilateralnim dogovorima sa Hrvatskom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, koristeći fakt da je Slovenija članica Europske unije, a tri bivše jugoslovenske države to nisu, kazali su za Al Jazeeru makedonski pravni eksperti koji su bili uključeni u pregovore oko sukcesije nekadašnje SFR Jugoslavije. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i njegova hrvatska kolegica Vesna Pusić na posljednjem su susretu, na marginama vanjskopolitičkog samita u Luksemburgu, dogovorili da će problem Ljubljanske banke rješavati tihom diplomatijom. No, odgovori na pitanje da li Slovenija ima pravo blokirati ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora zbog toga, različiti su. Priču iz briselskog ugla donosi Katarina […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO