U posjeti predsjedniku Danilu Turku

U Sloveniji će u nedjelju biti održani šesti predsjednički izbori. U trci su tri kandidata – aktuelni predsjednik Danilo Turk, bivši premijer Borut Pahor i Milan Zver, kandidat stranke premijera Janeza Janše.

U serijalu Al Jazeere sedmicu dana uoči izbora predstavljamo Danila Turka, a iz Ljubljane se javlja reporteka Martina Kiseljak.

Predsjednik Turk je ovih dana čest gost u mnogim gradovima i selima, kulturno-umjetničkim društvima, sportskim klubovima. Između ostalih, bio je na proslavi godišnjice slovenskog Judo saveza. Kritičari mu to zamjeraju.

“Predsjednik Turk uspješno ujedinjuje predsjedničke dužnosti s promocijom u ovoj predizbornoj kampanji. Ako bi analizirali njegov mandat, vidjeli bismo da je veći dio mandata koristio za međunarodnu politiku i putovanja po svijetu, a godinu pred izbore isključivo putuje po Sloveniji”, kaže politički sociolog Matej Makarovič.

“Nijednu predsjedničku aktivnost nisam izmislio za potrebe kampanje. Predsjedničke aktivnosti koje imam su redovne predsjedničke, koje bih obavljao i da nema kampanje”, kazao je Turk.

U kampanji je izdao novine i besplatno ih poslao svih kućanstvima u Sloveniji. Građane podsjeća na rezultate, informira ih o svojoj karijeri.

Prijateljstvo s Jankovićem

Turk je doktor nauka, pravnik, bio je prvi ambasador Slovenije pri Ujedinjenim narodima (UN) i kasnije pomoćnik generalnog sekretara UN-a.

Prije sadašnje funkcije predavao je međunarodno pravo na Pravnom fakultetu u Ljubljani, čiji je bio i prodekan.

U Ured predsjednika ušao je pobijedivši u drugom krugu favorita Alojza Peterlea, s visokih 68 posto glasova.

Kad je postao predsjednik, zbližio se s prvim slovenskim predsjednikom Milanom Kučanom, a preko njega i s ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem.

“Odnos s gradonačelnikom Jankovićem je ono što najviše opterećuje kampanju aktualnog predsjednika Turka. Njihova višegodišnja bliskost opće je poznata u Sloveniji, a Janković je nedavno uhićen i osumjičen za korupciju”, izvještava Kiseljak.

Na pitanja o Jankoviću predsjednik Turk nerado odgovara. I malo toga kaže.

“Svakako nije dobro da su vodeći političari pod istragom ili možda optuženi. Kako znate, kod gospodina Jankovića bila je istraga i ništa više se o tome ne može reći. Sve je dalje stvar istrage, najvažnije je da su svi jednaki pred zakonom”, kaže Turk.

Čeka se 11. novembar

Analitičari imaju različita mišljenja o tome hoće li predsjedniku Turku odnos s Jankovićem naštetiti.

“Za mene predsjednik treba biti lik koji predstavlja ideal na nivou morala. Ja to ne vidim kod Turka. Imamo izuzetno veliku korupciju u ovom društvu, imamo velike probleme, ali Turk nikada ne priča o tim problemima. Znate, to meni puno kaže o njemu”, izjavio je sociolog Urban Vehar.

“Ovaj negativni dio Jankovića se neće preliti na Turka, jer je Turk čist”, ubijeđen je Sebastijan Jeretič, stručnjak za odnose s javnošću.

Treći slovenski predsjednik vjeruje da će postati i četvrti.

“Birači u moj dosadašnji rad imaju veliko povjerenje, vjerujem da ću ga zadržati i ubuduće”, uvjeren je Turk.

Hoće li, znat ćemo 11. novembra.

Izvor: Al Jazeera