Mjesto gdje caruju VHS kasete

Iako je u najvećem broju razvijenih zemalja započela tzv. digitalna era, neki još nisu spremni reći zbogom tekovinama analogne tehnologije. U maloj prodavnici u njujorškom Kvinsu još mogu da se pronađu VHS kasete.

Mješavina nostalgije i jeftine zabave mamac je za mnoge mušterije Video Expressa koji kupuju filmske klasike ‘80-tih, bez obzira na to što ih, u mnogo kvalitetnijem formatu, mogu pogledati na svom DVD plejeru ili Internetu, izvještava Al Jazeerin reporter Scott Heidler.

Prodavnicu Video Express u Astoriji, dijelu njujorškog Kvinsa, otvorio je otac Constantina Matsoukasa prije 33 godine.

Žive od stare slave

Od tada su mnoge videoteke u ovom kvartu zatvorile vrata. Za porodicu Matsoukas ne može se reći da žive od stare slave. Oni stalno obogaćuju svoju kolekciju.

Kao format, VHS je vladao 20 godina, dok ga sa trona nije zbacio DVD. No, u Video Expressu ne priznaju novu vlast.

“Još su na cijeni. Postoje ljudi koji tragaju za stvarima uz koje su odrasli a koje ne mogu naći na DVD-ima. Nostalgija je važan dio cijele priče, a i cijene su prihvatljive”, objašnjava Constantine Matsoukas Jr., iz Video Expressa.

Pet kaseta košta dolar. Koliko to ima poslovnog smisla, govori Constantine:

“Kupovina inventara nije skupa. A isplati se i ljudima koji su još zainteresovani za ovaj format.”
Simona Georgescu smatra da bi potpuno izbacivanje VHS-a iz upotrebe bila greška.

“Ukoliko ikada uspiju zamijeniti svaki VHS DVD-jem, to će biti sjajno, ali oni koji još imaju VHS plejer i žele gledati svoje stare filmove trebaju imati i tu opciju”.

Više od poslovne logike

U prodavnici se također mogu kupiti i iznajmiti DVD-jevi. Ali na policama će uvijek biti mjesta za kasete.

“Nama je u interesu da ih sačuvamo. One će podsjećati ljude na historijski put filmova. To je više od poslovne logike, za nas ovaj posao ima sentimentalnu vrijednost”, kaže Constantine. 

Kao i za mušterije Video Expressa. Oni VHS kasete još nisu spremni zaboraviti.

Izvor: Al Jazeera