Koliko bh. građani znaju o zagađenju okoline

U zgradi Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u ponedjeljak je promoviran Priručnik za praktičnu primjenu Arhuske konvencije.

Riječ je o dokumentu koji regulira prava građana u oblasti očuvanja životne sredine.

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, građani Banje Luke sa kojima je razgovarala kažu da ne znaju ima li zagađenja u njihovom gradu ili okolini.

“Uglavnom, smatraju da bi vlasti trebalo više da informišu”, kazala je Smiljanić.

Mjerenje zagađenja zraka

Hrvatski grad Slavonski Brod obavijen je dimom, zbog povišenog nivoa sumporvodonika i benzena u zraku.

Razlog tome je Rafinerija nafte u Brodu na bh. obali rijeke Save.

Kako je izvijestila Smiljanić, sva mjerenja zagađenja bilježi stanica u Slavonskom Brodu, a na drugoj strani Save mjerne stanice još nema.

Arhuska konvencija, koja je usvojena 1998. u Danskoj, regulira prava građana ne samo da budu informirani, već i da sudjeluju u izradi zakona koji se odnose na zaštitu životne sredine, a konvencija regulira i sudsku zaštitu.

U Centru za životnu sredinu iz Banje Luke smatraju da građani u BiH nisu dovoljno informirani.

Viktor Bijelić sudjelovao je i u izradi Priručnika za praktičnu primjenu Arhuske konvencije.

Pojašnjava da je životna sredina veoma kompleksna, a dodaje da je njena zaštita još kompleksnija, te zato smatra da je bolja informiranost neophodna.

“Apelujem i na same građane da se ne prepuštaju slučaju, odnosno da budu pasivni primatelji informacija koje im se serviraju, jer te informacije nisu dovoljne, jer su obično obojene interesima određenih grupacija, koje takve informacije plasiraju”, rekao je on.

U toku je izrada Registra zagađivača na području u kojem je i brodska Rafinerija, podsjećaju u Centru za životnu sredinu.

Kako kažu, to će biti vrijedna evidencija podataka o zagađenosti koji će biti dostupni i na internetu.

“Nevladine organizacije kažu da nije sporno da li Rafinerija nafte provjerava emisiju štetnih gasova. Te informacije, kažu, stižu do nadležnih institucija, ali ne i do građana”, javila je Smiljanić.

Ekološka dozvola

U resornom Ministarstvu u Banjoj Luci ne slažu se sa tom konstatacijom. Ponavljaju da su Rafineriji dali ekološku dozvolu i da je sve bilo dostupno javnosti.

Priznaju da na terenu ima problema, ali ističu da nisu jedini odgovorni za takvu situaciju.

“Činjenica je da je Ministarstvo izdalo ekološku dozvolu i stoji iza nje, a ispunjenost uslova iz ekološke dozvole ipak vrši nadležna ekološka inspekcija”, kazala je Ljiljana Stanišljević iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Iz entitetskog inspektorata potvrdili su za Al Jazeeru da redovno vrše kontrolu brodske Rafinerije.

“Zasad kažu da su mjerenja pokazala da su sve štetne materije u dozvoljenoj granici. Do kraja sedmice planiraju ponovo da posjete postrojenja u Brodu”, kazala je Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zenica je grad u Bosni i Hercegovini koji se već godinama bori sa zagađenošću zraka. To nije jedini problem koji ima, ali jeste veoma značajan. No, njegovo rješenje još uvijek se ne nazire. Lokalne vlasti tvrde da su nemoćne.  Prilog Azalee Džanko.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO