Sigurno mjesto za ušteđevinu – Berlin

Usljed ekonomske krize u eurozoni i nesigurnosti bankarskog sektora pojedinih prezaduženih članica, poput Italije, sve veći broj stanovnika tih zemalja svoju ušteđevinu sklanja u sigurnije i stabilnije okruženje.

Jedno od najsigurnijih je tržište nekretnina u glavnom gradu najjače evropske ekonomije – Berlinu.

Odletjeti u Berlin i vratiti se kući kao vlasnici stana u glavnom gradu Njemačke – to je bio zadatak italijanske porodice Bricconi.

Razlog je jednostavan – novac je sigurniji kao nekretnina u Njemačkoj, nego kao depozit u italijanskoj banci.

“Volimo Berlin. Dolazili smo četiri-pet puta tokom proteklih 20 godina, tako da je to naš omiljeni grad u Evropi. Imamo nešto novca kojeg želimo investirati, pa smo se odlučili za taj grad”, objašnjava Andrea Bricconi, kupac nekretnine.

Broj kupaca u porastu

Berlin je jedan od najatraktivnijih gradova za investiranje u nekretnine. Razlog je jednostavan, prosječna cijena kvadrata iznosi blizu 2.000 eura.

Poređenja radi, kvadrat stana u Munchenu u prosjeku košta 3.300 eura, u Parizu od 6.000 do 12.000 eura, u zavisnosti od kvarta, a u Londonu kvadrat na najatraktivnijim lokacijama košta i do 17.700 eura.

Broj kupaca stanova u Berlinu u konstantom je porastu, pogotovo kupaca iz Italije.

“Prije pet godina primali smo jedan zahtjev za stan sedmično. Onda su počeli pristizati novi. Potražnja za stanovima porasla je zbog finansijske krize i nesigurnosti u Italiji nakon pada Silvija Berlusconija. Nesigurnost se vezala za banke u Italiji i za privatne štednje. Prošle godine upiti italijanskih investitora dostigli su vrhunac, jer su se ljudi plašili da ne izgube novac”, otkriva Ruth Stirati, agent za prodaju nekretnina.

Iako mnogo stranaca kupuje nekretnine u Berlinu, gotovo polovina novih vlasnika ipak su Nijemci.

“Godine 2011. prodali smo 60 posto više stanova u Berlinu nego 2010. godine Do sada smo već nadmašili rezultat iz 2011. godine. Mnogo Nijemaca investira novac u nekretnine, ali i mnogo stranaca ovdje kupuje stanove”, objašnjava Jacopo Mingazzini, agent za prodaju nekretnina.

Emocije i krediti

Porodica Bricconi, čiji novac je beskorisno stajao u banci, odlučila je za 107.000 eura kupiti stan od 55 kvadrata u jednom od najpopularnijih berlinskih kvartova.

“Postoji mnogo razloga zašto je Berlin toliko atraktivan za investiranje u nekretnine. Neki od razloga su dobri uslovi kreditiranja i cijene nekretnina te – emocije. Ako ste ikad bili u Berlinu i osjetili njegovu atmosferu, onda znate da je to perspektivan grad, pun energije i kreativnosti. Berlin raste i sjajan je osjećaj biti dio toga”, kaže Rackham Schroeder, komercijalista.

Zadatak je obavljen. Novi stan Bricconijevima nije samo puka investicija. Izdavat će ga dok njihova djeca ne upišu univerzitet u Berlinu.

Do tada – svi se vraćaju u Italiju. 

Izvor: Al Jazeera