Kinesko društvo brzo stari

O starim i iznemoglim tradicionalno se brine kod kuće, ali sve je više djece roditelje šalju u staračke domove.

Lang Chun Sheng napunio je 89 godina. I to u staračkom domu u Pekingu. Ranije nikada nije boravio u ovim ustanovama. Sin ga je ostavio ovdje prije nego što se preselio u Sjedinjene Države. Lang čeka da dobije vizu kako bi ga posjetio, ali šanse za to su veoma male.

“Da budem iskren, ne ostaje mi se ovdje. Radije bih bio sa sinom. Nedostaje mi. Ali ne mogu ništa uraditi. Ostaje mi da se borim.”

Kinesko društvo brzo stari. Prije 12 godina, šest radnika finansijski je izdržavalo jednog penzionera. Do 2030, bit će dva radnika na jednog penzionera.

Najteže objasniti pacijentima

Glavna sestra Yang Jie kaže da joj je najteže pacijentima objasniti zašto su ih djeca ostavila ovdje. Radi u jednom od najvećih staračkih domova. S obzirom na to da je taj koncept novina u Kini, nikada formalno nisu imali obuku.

“Vlada ne osigurava treninge. Sami se podučavamo. Osnovne vještine su nam ljubaznost i pristupačnost ljudima.

Sedamdesetjednogodišnja Wang Chang Ling živi sa sinom. Svaki dan sa prijateljima trenira u prirodi, jer kako kaže, želi ostati u formi. Penziju prima redovno, a prošle godine odstranjen joj je maligni tumor. Brine se da im je na teretu.

“Bolje je kada sam sa porodicom. Osjetim toplinu doma. Kada budem nepokretna otići ću u dom, da nisam na teretu djeci.”

Za mnoge u staračkom domu, medicinske sestre su jedina porodica. Novo kinesko društvo ove ljude polako zaboravlja.

Izvor: Al Jazeera