Njemačka pada na testu prava žena

U Berlinu su ranije ove godine žene zahtijevale jednake plate kao muškarci (Reuters)

Piše: Krešimir Dujmović

Da je povijest polagani hod prema emancipaciji, kao što je elaborirao njemački filozof Hegel, potvrdio je novi izvještaj o ravnopravnosti spolova Svjetskog ekonomskog foruma (SEF).

Osim možda u slučaju same Njemačke, koja iz godine u godinu pada na testu spolne jednakosti.

Od petog mjesta 2006. pala je na 13. mjesto ove godine. Njemačka najlošije stoji među svim sjevernim susjedima, a najgora je u čitavoj Europskoj uniji po pitanju nejednakosti plaća između muškaraca i žena.

Europski prosjek je 16 posto razlike, njemački je 22.

Primjer nordijskih zemalja

Osim diskriminatornog tretiranja plaća, vodeća članica EU-a ne može se pohvaliti niti zastupljenošću žena na vodećim funkcijama.

Pristup zdravstvu i obrazovanju je, prema pisanju Die Welta, zadovoljavajući, no to se kosi sa izvještajem Svjetskog ekonomskog foruma, koji je ove godine dodatno degradirao Njemačku upravo zbog neravnopravnosti u tercijarnom, tj. visokom obrazovanju na štetu nježnijeg spola.

“Njemačka bi mogla puno toga naučiti od nordijskih zemalja koje već desetljećima provode proaktivnu politiku za veću jednakost”, kazala je Forumova ekonomistica Margareta Drzeniek Hanouz, referirajući redovite rekordere rodne jednakosti – Finsku, Norvešku, Švedsku, Dansku, zemlje koje dominiraju prvom desetkom SEF-ove top liste s Islandom, koji je već četvrtu godinu zaredom prvi.

Berlin još oklijeva s najavljenom mjerom da uvede nužnu kvotu za žene u sektoru menadžmenta po uzoru na Norvešku, gdje je postotak zastupljenosti žena u nadzornim odborima kompanija izlistanima na burzama zakonski fiksiran na najmanje 40.

Netko će reći da takav sustav nužno vodi u nepravdu, jer se ljudi ne biraju prema sposobnostima, već prema spolu.

Slučaj Norveške, Švedske ili Danske pokazuje upravo suprotno. Već u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća te zemlje su uvele žensku kvotu za političke stranke na dobrovoljnoj bazi. Danas broje najveći postotak žena u Parlamentu i ideja da se žene mogu baviti politikom postala je toliko normalna da  je zakon o kvotama u Danskoj ukinut.

Pozitivna diskriminacija ima za cilj ne povlastiti jednu skupinu na temelju nebitnih kvaliteta (poput spola), već promijeniti javnu percepciju o jednakim šansama ili pravima, tako da sama ideja kvote postane izlišna.

Napredak Filipina

Zanimljivo je da se među SEF-ovih top 10 u ravnopravnosti spolova na drušvenom planu kvalificirala Nikaragva (deveto mjesto) i Filipini (osmo mjesto).

Filipini su, prema izvješću, jedina azijska zemlja u kojoj je više nemoguće detektirati ikakvu neravnopravnost u obrazovanju i zdravstvu, a, također, je uzorna u domeni ekonomske participacije i političke zastupljenosti.

Nikaragva je, pak, u prošloj godini povećala zastupljenost žena u Parlamentu sa 21 na 40 posto, a žene čine 46 posto njihove Vlade.

No, da njemački pad na listi ne bude shvaćen previše dramatično, vrijedi spomenuti Hrvatsku, koja zauzima 49. mjesto, a u 2007. godini bila je 16.    

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Krajem 2010. godine Evropska komisija donijela je Strategiju za ravnopravnost žena i muškaraca, koja bi trebalo da do 2015. godine smanji veliki raskorak među polovima. Međutim, plan do sada nije donio ono što se očekivalo te su u Briselu zato odlučili da nastupe oštrije i da natjeraju kompanije da češće zapošljavaju žene, kao i da […]

Published On 09 Mar 2012

Lista obuhvaća 135 zemalja, a kriteriji su bili stepen i mogućnost učešća u ekonomskom i političkom životu.

Published On 07 Mar 2012

Pedeset i osam posto nezaposlenih lica u Hrvatskoj su žene. One koje rade za isti posao su u prosjeku plaćene manje od muškaraca. I u politici su žene nedovoljno zastupljene. Iako zakon propisuje da na izbornim listama bude najmanje 40 posto žena, u parlamentu ih je samo 27 posto. „Iako čine 52 posto stanovništva, među […]

Published On 08 Mar 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO