Muzej sladoleda topi italijanska srca

U muzeju je moguće vidjeti hiljade fotografija koje prikazuju evoluciju gelata (Al Jazeera)
U muzeju je moguće vidjeti hiljade fotografija koje prikazuju evoluciju gelata (Al Jazeera)

Piše: Seema Gupta

Ovo je muzej koji obećava ne samo gozbu za oči, već i za čula okusa.

Muzej sladoleda ili gelato, kako ga Italijani zovu, otvoren je na sjeveru Italije u gradiću Anzola dell'Emilia, u blizini Bologne, a posvećen je historiji, kulturi i tehnologiji iza ove božanske poslastice.

Sa svojih hiljadu kvadratnih metara muzej sladoleda je smješten u sjedištu Carpigianija, kompanije koja pravi aparate za proizvodnju gelata. Braća Bruto i Poerio Carpigiani su osnovali kompaniju 1946, a prošle godine je osnovana fondacija posvećena njima u čast, koja će promovirati kulturu majstorskog gelata kao važnog italijanskog priloga kulinarstvu.

Ulaz u ovaj 1,5 milijardi eura vrijedan muzej je besplatan.

Poznavanje prošlosti

“Poznavanje prošlosti pomaže da ispunimo budućnost”, kazao je Andrea Cocchi, direktor Carpigianija, dodavši da je projekt razvoja muzeja star više od decenije. Projekt je dio dugoročne investicije da se poveća svjesnost  i proizvodnja italijanskog sladoleda širom svijeta, kazao je on.

Na imanju plemkinje Caterine de'Medici je stvoren gelato i odatle je prvi put napustio Italiju, tačnije stigao je u Pariz.

Na obilasku sa vodičem moguće je istražiti historiju zaleđenih poslastica. Drevni Rimljani su koristili led da ohlade svoja pića, a šerbet su izmislili Arapi, koji su napravili pošećereni, aromatični sirup koji se polijevao preko leda. Izloženi su prevedeni tekstovi sa arapskih manuskripta, koji datiraju još od 11. stoljeća, u kojima su navedeni recepti za šerbet od nara te verzije šerbeta sa datulama.

Prema izjavi kustosice muzeja Luciane Polliotti, korijeni gelata kojeg su pravili majstori u Italiji se mogu pratiti do banketa na kraljevskim posjedima u Firenci tokom italijanske renesanse. Na imanju plemkinje Caterine de'Medici je stvoren gelato i odatle je prvi put napustio Italiju, tačnije stigao je u Pariz.

“Prvi recept za gelato koji sam našla i nije zaista bio recept za gelato, nego više prezentacija sastojaka Lorenza Magalottija iz Toskane, iz 1600. godine”, rekla je Polliotti, koja je i historičarka za gelato.

Prvi kornet, koji su Italijani patentirali 1903. olakšao je uživanje u ovoj slastici.

“Većina misli da su gelato izmislili ulični prodavači, ali ako pogledate historiju to je ustvari veoma rafinirani, luksuzni proizvod italijanske kulture”, kazala je ona.

Bogati stalež

Tokom 1600. gelato je bio veoma skup za napraviti. Nije bilo lako doći do prirodnih sastojaka potrebnih da se napravi gelato. Prema riječima Polliotti, bio je dostupan samo veoma bogatom staležu.

Unapređivanje metoda hlađenja i spremanja tokom stoljeća su omogućili da gelato bude dostupan svima. Prvi kornet, koji su Italijani patentirali 1903, olakšao je uživanje u ovoj slastici.

Muzej gelata ima više od dvadeset originalnih aparata za sladoled, od kabastih drvenih bačvi korištenih za skupljanje drobljenog leda do automatskih dispanzera za sladoled, na koje su većina navikla. Pored aparata izložene su hiljade fotografija i dokumenata koji opisuju uživanje proizašlo tokom godina iz ove tipične italijanske poslastice.

Entuzijasti za gelato su spremni istaći da se ova italijanska poslastica razlikuje od običnog sladoleda, s obzirom na to da ima manje masnoće. 

Šarena kolekcija kutija korištenih za spremanje i transport sladoleda u kornetu visi na jednom zidu, a tu su izloženi i klasični kupovi za sladoled, te magazini posvećeni ovoj deliciji. Videointervjui sa raznim osobama, uključujući dugogodišnje majstore za gelato i tehnologe za hranu, koji žele da opstane tradicija proizvodnja gelata u Italiji oživljavaju historiju svih tih predmeta.

Entuzijasti za gelato su spremni istaći da se ova italijanska poslastica razlikuje od običnog sladoleda, s obzirom na to da ima manje masnoće. Kako gelato prave majstori, mnoge gelaterije i prodavnice gelata imaju svoje unikatne ukuse.

Historijski recepti

Obilazak se završava u laboratoriji za gelato, gdje se može probati italijanski sladoled.


U Muzeju je izloženo više od 20 aparata

Pored stalnih okusa čokolade ili jagode, u prodavnici ovog muzeja se mogu probati i uzorci napravljeni po historijskim receptima izloženim u muzeju.

Za dodatnih deset eura moguće je pohađati kratki kurs u kampusu Gelato univerziteta u Carpigianiju, koji se nalazi pored muzeja, gdje je moguće stvoriti vlastiti gelato.

Ovi drevni okusi su dostupni zahvaljujući korištenju prirodnih sastojaka u kombinaciji sa modernim metodama, ali bez korištenja aditiva za održavanje hrane.

Jedan od primjera je Crema Italiana, gelato od mlijeka, kore narandže, kakaa i vanilije. Ovaj gelato je izmislio glavni kuhar italijanskog kralja Charles Albert početkom 1800.

Za dodatnih deset eura moguće je pohađati kratki kurs u kampusu Gelato univerziteta u Carpigianiju, koji se nalazi pored muzeja, gdje je moguće stvoriti vlastiti gelato.

“Ovo je nezaboravno iskustvo za sve okuse”, kaže Polliotti. “Sjećanje nije bazirano samo na onom što vidimo i čujemo, već je formirano i putem našeg čula okusa, koje često zna biti najsnažnije osjetilo”, dodala je ona.

“Ovdje možete istovremeno i okusiti i naučiti historiju.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Domaćini su vodeći stručnjaci poznate italijanske kompanije za proizvodnju sladoled mašina Carpigiani u blizini Bolonje.

21 Jul 2012

Otvaranje prvog muzeja sladoleda u svijetu privukao je veliki broj ljubitelja ovog deserta i naravno djece. Njihovi domaćini su vodeći stručnjaci poznate italijanske kompanije za proizvodnju sladoled mašina  “Carpigiani” u blizini Bologne. Ovdje se već odavno uči i vještina pravljenja sladoleda – na “Gelato univerzitetu”.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO