Newsweek seli u digitalni svijet medija

Newsweek je pod upravom Browna dobio više priznanja zbog kontraverznih naslovnica, a ne zbog svog sadržaja (EPA)

Newsweek, jedan od najpoznatijih magazina na svijetu, prestat će sa štampanjem svojih izdanja nakon skoro 80 godina, prenosi Reuters.

Odluka da se sve aktivnosti prebacuju na digitalno izdanje, objavljena na blogu kompanijske internetske stranice The Daily Beast, pokazatelj je promjene medijskog rada na digitalne uređaje poput tableta i mobilnih telefona, te ističe probleme koje imaju slični magazini u sve jačem ciklusu emitovanja 24-satnih vijesti putem interneta.

Posljednje printano izdanje sedmičnog magazina na prodajnim mjestima bit će 31. decembra.

„Mi samo prebacujemo Newsweek, ne govorimo mu zbogom“, napisali su Tina Brown, glavna i odgovorna urednica kompanije Newsweek Daily Co i Baba Shetty, izvršni direktor, u saopćenju objavljenom na blogu.

Potez nije bio neočekivan kada se imaju u vidu ogromne promjene koje pogađaju svijet magazina kao i, uzevši užu sliku u obzir, komentari koje je dao vlasnik Newsweeka Barry Diller, šef IAC/ Interactive Corp, u vezi sa prelaskom na samo digitalni oblik.

Planira se da magazin pređe u format digitalnog sadržaja, baziranog na pretplati, sa novim imenom – Newsweek Global. Njegova trenutna baza od 1,5 miliona pretplatnika, što je upola manje od nekadašnjeg vrhunca od tri miliona, dobit će pristup digitalnom izdanju.

Neki od sadržaja Newsweeka će biti besplatno dostupni na Daily Beastu, koji je inače potpuno besplatan i finansira se prihodima od reklama.

Buran put

Prelazak na digitalno izdanje donijet će i neke otkaze, napisali su Brown i Shetty, no nisu ponudili više detalja.

Put Newsweeka od boje do piksela bio je veoma buran, sa kulminacijom augusta 2010. godine kada je prodat.

Pokojni magnat Sidney Harman kupio je posrnuli sedmičnik od Washington Posta za jedan američki dolar, te preuzeo njegova potraživanja od 50 miliona dolara.

Harman je vlasništvo nad Newsweekom, koji je 2007. godine zaradio 30 miliona dolara, a dvije godine kasnije izgubio istu sumu, smatrao više dobrotvornim radom nego stvarnim poslovnim potezom.

U njegovo ime, Diller je pokrenuo The Daily Beast kao internetsku stranicu za vijesti i kulturu i angažirao uspješnu urednicu Tinu Brown, koja se proslavila uređivanjem magazina The New Yorker, Vanity Fair i Talk.

Diller i Harman su u novembru 2010. godine odlučili da spoje svoje kompanije, a razlog za to je balansiranje čitatelja.

Šest mjeseci kasnije, u aprilu 2011. godine, Harman je preminuo. Njegova porodica je odlučila da prestane investirati u Newsweek, čime je Diller u julu postao vlasnik svih izdanja.

Pad broja reklama

Newsweek nije prvi magazin ovog tipa koji se odlučio da svoj kompletan rad preusmjeri na internet. To je uradio US News & World Report 2010. godine.

No, upravni direktor Timea Rick Stengel neće pratiti ova dva magazina. Ranije je kazao kako je štampano izdanje „središte“ brenda Time.

„Svakako smo prošli tačku kada smo ih (Newsweek) gledali kao jedinog konkurenta. Sada su svi naša konkurencija. Do sada smo veoma dobro radili i nastavit ćemo tako. Na vrhu je mjesto samo za jednog, a to smo mi“, kazao je Stengel.

Kada se posmatra štamparska industrija, broj reklama u američkim magazinima je pao za 8,8 procenata u prvoj polovini 2012. godine, pokazuju podaci Izdavačkog biroa informacija. Newsweek je prošao daleko bolje, broj reklama se povećao za 7,6 posto tokom istog perioda.

Newsweek je pod upravom Tine Brown dobio više priznanja zbog kontroverznih naslovnica, a ne zbog svog sadržaja.

Izvor: Agencije