Novi naftovod zaobilazi Hormuški moreuz

Gomilanje naoružanja u Hormuškom moreuzu (AFP)

Naftovod koji Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) grade kako bi zaobišli Hormuški moreuz pustit će se u rad do juna, rekao je ministar energetike te zemlje Mohamed ben Dhaen al-Hamili.

Njime će se nafta dopremati u luke u Omanskom zaljevu, na istočnoj obali Emirata, mimoilazeći Hormuški moreuz čijim je zatvaranjem Iran zaprijetio u slučaju novog embarga na izvoz njegove nafte, povezanog sa spornim iranskim nuklearnim programom, prenosi Hina.

‘Crvena linija’

“Naftovod je pred završetkom, bit će operativan za šest mjeseci, u maju ili junu”, rekao je ministar novinarima prilikom konferencije o nafti u Abu Dabiju.

“Za šest mjeseci, u maju ili junu, moći ćemo početi s izvozom”, dodao je on, te napomenuo da je kapacitet naftovoda 1,5 miliona barela na dan, a može dosegnuti i 1,8 miliona barela.

Napetost između Irana i SAD-a dodatno je porasla nakon iranskih vojnih vježba i iranskog nezadovoljstva zbog američkog vojnog prisustva u Perzijskom zaljevu, potičući strah zbog mogućeg zatvaranja Hormuškog moreuza, kojim se prevozi 35 posto svjetske sirove nafte.

Američki ministar obrane Leon Panetta upozorio je da će SAD “uzvratiti” silom zatvori li Iran Hormuški moreuz, a pritom je spomenuo “crvenu liniju” koju Iran ne smije prijeći.

Glasnogovornik Pentagona George Little je ocijenio da se vatreni govor Teherana mora “smiriti”.

„Iran ne pokazuje nikakve znakove da će zatvoriti Hormuški moreuz“, rekao je Little, koji smatra da bi SAD “znao” da su poduzeli akcije u tome smislu.

“Čuli smo mnoge izjave, ali nismo čuli ništa” o djelovanju u tom smislu, dodao je.

Po mišljenju glasnogovornika, “riječi Iranaca su veoma oštre i stvari se moraju smiriti”.

Skok cijena

Washington je rekao da će zadržati svoje ratne brodove u zaljevu, a Bijela kuća je ocijenila da upozorenja Irana govore o njegovoj “slabosti” i o djelotvornosti sankcija protiv njegova spornog nuklearnog programa.

Zbog napetosti s Iranom i stanja u Nigeriji, cijena nafte ovih je dana premašila 100 dolara.

Iran je najavio u februaru vojne vježbe u Hormuškom moreuzu, u koji je Velika Britanija poslala savremeni razarač. Vojne vježbe u regionu je najavio i Izrael, zajedno sa SAD-om.

Izvor: Agencije