Srđan Aleksić bez priznanja u rodnom Trebinju

Rade Aleksić ponosno šeta Trebinjem. I već 19 godina priča o ljudskim vrlinama sina Srđana. Vrstan sportista, glumac, prijatelj, stradao je u 27. godini braneći sugrađanina Bošnjaka od batinanja. Činio je to, kaže Rade, iz uvjerenja da mora pomoći čovjeku.

Priču iz Trebinja donosi Al Jazeerin Boris Gagić.

Imam Hodžić: Napustio mjesto glavnog imama da bi se
brinuo o povratku Bošnjaka.

Ratne posljedice u Trebinju pokušava sanirati efendija Husein Hodžić. Zbog toga ga zovu herojem obnove i povratka Bošnjaka. Poslije izgradnje devet porušenih muslimanskih vjerskih objekata, odlučio je otići sa mjesta glavnog imama, u politiku. Radit će na povratku u istočnu Hercegovinu, gdje Bošnjaci nemaju više predstavnika u lokalnim vlastima.

“Možda sam odradio šta je potrebno ovdje, znam biti imam ali nemam kome, nema povratnika, znam biti agilan, treba raditi nešto drugo ako nema porušenih objekata i ovi napravljeni su mi višak, ali bila je civilizacijska obaveza da se to uradi.”

Obnovom Careve džamije iz 18. vijeka, poslije burnih protesta, Trebinju se vraća nekadašnji međuetnički duh tolerancije.

Hoće li neka ulica nositi ime Srđana Aleksića i podsjećati na civilizacijski čin mladića koji je stradao braneći prijatelja, odlučit će administracija, zaključuje novinar Al Jazeere Boris Gagić.

Izvor: Al Jazeera