Jubileji: 475. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

Najstarija odgojno-obrazovna institucija u BiH (medresa.ba)

Prigodnom svečanošću je obilježena 475. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić i drugi brojni uglednici iz javnog i kulturnog života.

U uvodnom govoru direktor Medrese Zijad Ljevaković ukazao je na čestu zloupotrebu i manipulaciju znanjem.

“Granica nehumanosti se skoro proporcionalno raširila sa usvajanjem novih znanja, a čovjek je pozvan da koristi znanje za postizanje svijeta sa većim prisustvom humanog”, rekao je, između ostalog, Ljevaković.


Svečanost održana u Amfiteatru Medrese [rijaset.ba]

Plakete za poseban doprinos i afirmaciju Medrese su dodijeljene prof. dr. Jusufu Ramiću, emeritusu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i svršeniku Gazi Husrev-begove medrese, te Mirsadu Ćemanu, sudiji Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, također svršeniku Gazi Husrev-begove medrese.

Osnovana 1537. godine

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić osvrnuo se na izbor ovogodišnjih dobitnika plaketa:

“Dr. Jusuf Ramić i Mirsad Ćeman su najbolji dvojac koji se mogao izabrati za ovo priznanje jer imaju sličnosti u tome da su uporni, istrajni i da puno ne govore, ali ono što urade, urade na najbolji način stoga čestitam prof. Ramiću i Mirsadu Ćemanu na priznanju”, kazao je dr. Cerić.

Medresa je osnovana 8. januara 1537. godine Drugom vakufnamom Gazi Husrev-bega, koja istovremeno čini trajnu organizacijsku i programsku osnovu rada ove škole.

Osnivač je unuk turskog sultana Bajazida II, namjesnik i dobrotvor Bosne Gazi Husrev-beg. Poznata je pod imenom Kuršumli medresa po olovnim kupolama koje je prekrivaju.

Prema oporuci iz navedene Vakufname u školi se, pored duhovnih i tradicionalnih znanosti, izučava “i drugo što bude potrebno s obzirom na običaj i mjesto.”

Moderna srednja škola

Gazi Husrev-begova medresa danas djeluje kao četverogodišnja srednja škola.

Nastava se izvodi na bosanskom jeziku po Nastavnom planu i programu koji donosi Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, a odobrava Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Medresa je škola internatskog tipa i, u pravilu, svi redovni učenici stanuju u internatu, što njezinim učenicima i učenicama, pored redovne nastave, omogućava raznovrsne vannastavne aktivnosti kroz različite sekcije, klubove i kružoke.

Školski list Zemzem kontinuirano izlazi od 1968. godine.

Ova medresa djeluje kao jedinstvena škola sa muškim i ženskim odjeljenjima, navodi se na oficijelnoj stranici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini rijaset.ba.

Izvor: Agencije