Republikanci u borbi za Iowu

Analitičari smatraju da Mitt Romney ima šanse da pobijedi (Getty Images)

Pred prve republikanske preliminarne izbore, koji će u utorak biti održani u Iowi, pet kandidata ulazi u finiš izborne kampanje s podrškom većom od deset posto glasova birača i za sada je neizvjesno ko će povesti trku za republikanskog kandidata koji će se u novembru suprotstaviti demokrati Barcaku Obami na predsjedničkim izborima.

Listu republikanaca predvodi bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, s podrškom 21,8 posto republikanskih birača, dok se neposredno iza njega nalazi teksaški kongresmen Ron Paul, s podrškom 20,7 posto.

Romneyu se najviše zamjera da nije autentični konzervativni republikanski političar.

Analitičari smatraju da Romney ima šanse da pobijedi, ali da ga u tome može omesti Paul, ili bivši senator iz Pennsylvanije, konzervativni političar Rick Santorum.

Romneyu se najviše zamjera da nije autentični konzervativni republikanski političar, koji iskreno vjeruje u stavove tog dijela Amerike, već mijenja stavove prema onome što birači žele čuti.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, on dobro stoji po pitanju ekonomskog oporavka Amerike i birači vjeruju da bi kao predsjednik mogao povećati zaposlenost i otvoriti nova radna mjesta.

U slučaju da ne odnese pobjedu u Iow, bivšem guverneru Massachusettsa bi više odgovaralo da pobijede Paul ili Santorum nego da slave Newt Gingirch ili guverner Texasa Rick Perry.

Lakši plijen

Paul i Santorum dobro stoje u Iow, ali zbog svojih, za partijske standarde, donekle ekstremnih stavova, ne kotiraju najbolje u cjelokupnoj republikanskoj izbornoj skupini, zbog čega bi kasnije bili “lakši plijen” za Romneya.

Michele Bachman [AFP/Getty]

Gingrich je tokom izborne kampanje uzlijetao iz “blata do zvijezda i (skoro) nazad”.

On je na početku kampanje u junu doživio težak udarac, kada ga je zbog, kako su rekli, rasipništva, napustio skoro cijeli izborni štab.

Tokom ljeta i početkom jeseni Gingrich nije prelazio deset posto podrške na nacionalnom nivou, da bi početkom decembra, nakon povlačenja Hermana Keyna, zbog seksualnih afera, iz kampanje, doživio strelovit uspon.

Gingrich je u jednom trenutku došao do 30 posto podrške na nacionalnom nivou, ali je onda počeo njegov pad, kada su se protivkandidati obrušili na njega zbog pretjeranog lobističkog bogaćenja od kada je napustio mesto predsjedavajućeg Kongresa, krajem devedesetih godina prošlog vijeka.

Ipak, on i dalje uživa solidnu podršku u Iowi, zbog dugogodišnjeg iskustva, a najveće nade polaže u preliminarne izbore na Floridi, krajem januara, gdje se nalazi njegova baza.

Rick Perry sada se nalazi na petom mjestu, ali i pored toga ne isključuje se da bi mogao postići značajno bolji rezultat.

Čelična lady

Istraživanja među republikancima u Iowi pokazuju da se Perry nalazi na vrhu liste, s Romneyem, po pitanju hipotetičkih glasova na novembarskim predsjedničkim izborima.

Oko 80 posto ispitanih je reklo da bi glasalo za Perrya ili Romneya ako bi bili kandidati republikanaca, što je više nego što je dobio bilo koji drugi kandidat u Iowi.

Perry dobro kotira i u odnosu s “običnim ljudima” i podršci vrijednostima američke porodice.

Na posljednjem mjestu je jedina žena u trci, kongresmenka iz Minnesote Michele Bachman, koju podržava 7,8 posto birača.

Problem za njega predstavlja činjenica da ga birači vole, ali kažu da će glasati za drugog kandidata.

Na posljednjem mjestu je jedina žena u trci, kongresmenka iz Minnesote Michele Bachman, koju podržava 7,8 posto birača.

Njen moto u izbornoj trci je da je Americi potrebna “čelična lady, snažna žena”.

Njena kampanja se, uglavnom, bazirala na napadima na vodeće kandidate, što je njima donekle smanjivalo podršku, ali Michele Bachman nije donosilo glasove.

Smatra se da bi rezultat kojim osvaja treće mjesto bio veliki uspjeh za nju.

Izvor: Agencije