Hrvatska u EU je korisna BiH

Pristupanjem Hrvatske Evropskoj uniji, osim hrvatskih državljana, korist će imati cijela Bosna i Hercegovina, uvjeren je ambasador Hrvatske u Sarajevu Tonči Staničić.

Udruženja koja okupljaju Hrvate u Bosni i Hercegovini smatraju kako građanima nisu približene prednosti evropskih procesa, ali ne sumnjaju kako će, prvenstveno mladi, imati koristi od Hrvatskog pristupanja Uniji.

Stav mladih

Novinar Al Jazeere Boris Gagić posjetio je crkvu Uznesenja blažene djevice Marije u sarajevskom naselju Stup, gdje je pričao sa studentima koji redovno prisustvuju misama.

„U sklopu vjerskog obreda, građani su se pomolili da političari rade na očuvanju mira među ljudima i stvaranju prosperiteta, ne samo u Bosni i Hercegovini“, kaže naš reporter.

Tome bi moglo doprinijeti pristupanje Hrvatske Evropskoj Uniji, smatraju dvojica mladih Sarajlija. Jedan od njih, Gabrijel Boban, ističe da mladi u BiH, koji imaju hrvatsko državljanstvo, razmišljaju da studij nastave u inostranstvu.

„Ti studiji su skupi, po 10, 15, 20 hiljada eura. Ima i skupljih. Tim ulaskom državljani Hrvatske će moći imati neke privilegije“, rekao je Boban.

O mogućnosti da, kada se za sve hrvatske državljane otvori evropsko tržište rada, ode s ovih prostora, Josip Gašpar, odgovara: „Radio bih ukoliko bi mi se pružila dobra prilika za odlazak. Ali, ako dobijem dobre uvjete u Sarajevu, ne bih išao“.

Pošto ulaskom Hrvatske u Uniju ekonomski procesi stižu na rubna područja evropske zajednice naroda, Josipove želje, možda se ostvare.

Prednost za bh. građane

Političari, ali i nevladin sektor trebaju građanima približiti evropske procese, kaže u udruženjima koja okupljaju Hrvate u Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskom kulturnom društvu Napredak, ipak vjeruju kako pristupni fondovi Evropske Unije ne mogu zaobići Bosnu i Hercegovinu.

„Ali činjenica da mi o tome vrlo malo znamo i u BiH tek sada ulaze pilot projekti u obrazovanju iz EU i kako se može iskoristiti ulazak Hrvatske u EU“, rekao je Nikola Čiča iz HKD Napredak.

Hrvatska će u tome pomoći Bosni i Hercegovini, obećava hrvatski ambasador u Sarajevu, Tonči Staničić. Objašnjava gdje vidi korist za ovdašnje hrvatske, ali i sve bh. državljane, od ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju.

 „Kako sam duboko uvjeren da će se više isplatiti, čak i u onom najobičnijem materijalnom i financijskom smislu riječi, biti Hrvat u BiH nego u Hrvatskoj, jer će se poslovne mogućnosti, gospodarska suradnja između Hrvatske i BiH potencirati nakon hrvatskog ulaska. To je ogromna prednost za sve građane BiH, ne samo Hrvate i hrvatske državljane“, naveo je ambasador.

Simbolično, za uspješno okončanje euroatlantskih integracija Hrvatske, ali i za prijateljske i dobre odnose zvaničnog  Zagreba i Sarajeva, Tonči Staničić zasadio je lipu u Aleji ambasadora.

Izvor: Al Jazeera