Cenzura ili rat protiv online pirata

"Ne gazite po internetu" natpis je na transparentu viđenom na protestima protiv prijedloga američkih zakona u New Yorku (Getty Images)

Piše: Robert Gabelić

Samo dva dana nakon uspješnog internetskog protesta protiv zakona koji američkom pravosuđu želi olakšati borbu protiv distribucije ilegalnog sadržaja zatvoren je Megaupload.

FBI je podnio prijavu protiv sedam osoba koje se terete za organiziranje međunarodne kriminalne organizacije odgovorne za ‘masovne’ piratske aktivnosti. Megaupload, site koji korisnicima služi za razmjenu sadržaja optužen je kako je na ilegalnim aktivnostima generirao 175 milijuna dolara, prouzročivši oštećenima, vlasnicima autorskih prava, gubitak od 500 milijuna dolara.

Četvero optuženih uhapšeno je u Aucklandu, Novi Zeland, među njima se nalazi i Kim Dotcom, kontroverzni pokretač čitavog projekta pravog imena Kim Schmitz. Dotcom je osnovao Megaupload Limited, a direktor je i jedini dioničar kompanije Vestor Limited, koja je korištena za ostvarivanje interesa u povezanim siteovima. Osim Megauploada u mreži se nalazi i niz drugih “ Mega-stranica” koje su korištene najčešće za distribuciju glazbenog i video sadržaja: MegaVideo, MegaPix, MegaLive…

“Mega stranice” su godinama ponavljale kako reagiraju na kršenje autorskih prava i uklanjaju linkove na prijavljeni sporni sadržaj. Američka vlada to je smatrala samo pokušajem prikrivanja ilegalne prakse koju je optuženi web servis omogućavao.

Osim u Novom Zelandu, akcija je provedena još u devet država u kojima je ukupno zaplijenjena imovina vrijedna 50 milijuna dolara. Megaupload korisniku omogućuje prebacivanje sadržaja na web servere koji se potom putem jedinstvene URL adrese može dijeliti s ostalima. “Mega stranice” su godinama ponavljale kako reagiraju na kršenje autorskih prava i uklanjaju linkove na prijavljeni sporni sadržaj. Američka vlada to je smatrala samo pokušajem prikrivanja ilegalne prakse koju je optuženi web servis omogućavao.

Epilog je pokretanje jednog od najvećih  slučaja povrede autorskih prava koji je direktno usmjeren na javni online servis namijenjen distribuciji digitalnog sadržaja.

Osveta hackera

Hacktivistička zajednica okupljena pod imenom Anonymous brzo je reagirala. Organizirala je veliki cyber napad. Srušen je čitav niz stranica među kojima i one američkog Ministarstva pravosuđa, Universal Musica, RIAA, MPAA – udruženja koje predstavljaju glazbenu i filmsku industriju. U osvetu Anonymusa uključeni su i mali korisnici kojima se putem društvenih mreža podmeću linkovi koji iniciraju ilegalni DDOS napad. Distributed Denial-of-service  (DDOS) napad ostvaruje se višestrukim spajanjem na ciljani server koji na koncu pod prevelikim opterećenjem ‘pada’.

Barrett Brown, glasnogovornik hakerske grupe Anonymous, priznao je da su napadi osveta za Megaupload, i nazvao ih je “najvećim internetskim napadom u povijesti djelovanja grupe”. U intervjuu za RT Brown je naglasio da FBI nije mogao izabrati gore vrijeme za gašenje Megauploada . “Čitava akcija odvila se samo par sati nakon što je više tisuća siteova završilo protest protiv SOPA i PIPA zakona.

Zagovaratelji zakona se nadaju da on može pomoći u zaštiti američkih kompanija od piratstva i neovlaštene prodaje digitalnog sadržaja koje se događa izvan granica Sjedinjenih Američkih Država. Oponenti, kritičari naglašavaju opasnost od olakšanog cenzuriranja, što može zauvijek promijeniti internet kakav danas poznajemo.

SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Protect IP Act) su prijedlozi zakona kojim američka vlada želi dobiti veće ovlasti nad internetom, mogućnost zabrane rada stranicama koje neovlašteno posjeduju zaštićeni sadržaj. Uz jednostavan sudski nalog, prođu li u američkom Kongresu predloženi zakoni, web stranice bi se vrlo jednostavno mogle blokirati.

Ne čudi kako predloženi zakoni nisu naišli na internetsku dobrodošlicu. Mnogi smatraju kako je to put za smanjivanje sloboda na najdemokratičnijem mediju danas. Podršku protivnicima zakona predvode najveća internetska imena Google, Facebook, Wikipedia, Twitter, dok su na suprotstavljenoj strani  Američka trgovinska komora, RIAA, MPAA pa čak i američke farmaceutske tvrtke.

Zagovaratelji zakona se nadaju da on može pomoći u zaštiti američkih kompanija od piratstva i neovlaštene prodaje digitalnog sadržaja koje se događa izvan granica Sjedinjenih Američkih Država. Oponenti, kritičari naglašavaju opasnost od olakšanog cenzuriranja, što može zauvijek promijeniti internet kakav danas poznajemo.

Izvor: Al Jazeera