Sarkozy će osnovati ‘industrijsku banku’

Sarkozy na skupu u Lyonu: Evropa je blago koje nam je garantiralo mir (AFP)

Osnovat ćemo “industrijsku banku”, izjavio je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, ističući da banke ne obavljaju svoj posao u finansiranju privrede.

On je na konferenciji za novinare u Lyonu, gdje je, u okviru predsjedničke kampanjej dao podršku reformskim snagama iznoseći svoj plan za ekonomski oporavak zemlje, rekao da bi ova finansijska institucija trebala fukcionirati po principu “participativnog zajma”.

Francuski predsjednik je kritizirvao agencije za ocjenjivanje suverenog rejtinga, podsjećajući da u roku od tri dana donese različite odluke.

Govoreći o načinu finansiranja preduzeća, Sarkozy je ponovio da će Francuska davati podršku najproduktivnijim proizvođačima, prenosi pariski dnevnik Figaro.

Na pitanje novinara kako pronaći sredstva za ekonomski program oporavka, on je kazao da, pošto nije moguće povećavati deficit, mora se pristupiti iznalaženju drugih finasijskih resursa.

Francuski predsjednik je kritizirvao agencije za ocjenjivanje suverenog rejtinga, podsjećajući da u roku od tri dana donese različite odluke.

Manji javni dugovi

Američka agencija za bonitet Standard & Poor's je u prošli petak smanjila bonitet devet država eurozone, među kojima je bila i Francuska, a samo tri dana kasnije agencija Moody's je saopćila da je zadržala najviši kreditni rejting Francuske – AAA, mada će ta zemlja biti pod monitoringom cijeli prvi kvartal 2012. godine.


Sarkozy: Trud, inovacije, obučenost [AFP/Getty]

“Bez obzira na to šta agencija kaže u petak a šta u ponedeljak, javni dugovi se moraju smanjiti“, kazao je Sarkozy i dodao kako je “jedino rješenje samokontrola, distanca i hrabrost za donošenje važnih odluka”.

On je pozvao sunarodnike da rade više i budu inovativni kako bi zemlja prevazišla ekonomsku krizu.

“Alternativna strategija funkcionira. To su trud, inovacije i bolja obučenost. Nema drugog načina da se zadrži mjesto u svijetu”, rekao je on.

Sarkozy je u obraćanju poslovnim liderima odbio pozive opozicije da zatvori nacionalne granice i naglasio da otvorenost evropskog tržišta ima ključan značaj za jačanje domaće privrede.

“Evropa je blago koje nam je garantiralo mir. Da li izolirana Francuska može biti utjecajna u svijetu? Da li se njen glas može čuti ako je odvojena od svojih evropskih partnera?”, upitao je francuski predsjednik.

On je dodao da je odgađanje reformi zbog predstojećih izbora “neprihvatljivo” i obećao da će obavljati svoj posao “do posljednjeg minuta mandata”.

Analitičari smatraju da Sarkozy ovakvim nastupom pokušava privući glasače i osigurati sebi još jedan petogodišnji mandat.

Izvor: Agencije