Microsoft Office iz ‘oblaka’ na iPad

Komercijalna ponuda sigurno će biti izražena i kroz neki model mjesečne pretplate (Al Jazeera)

OnLive i CloudOn dvije su nove mobilne aplikacije u App Storeu koje korisnicima iPada omogućuju korištenje originalnih Microsoftovih uredskih aplikacija.

Obje aplikacije na Appleov tablet donose Microsoftov Office potpuno besplatno.

U ponudi su Word, PowerPoint i Excel, koji se ponašaju i izgledaju baš kao da se izvode na lokalnom Windows baziranom računalu.

Kako je to moguće? Korisnik na svoj iPad ne instalira Microsoftov softver, već koristi iznajmljen smješten na udaljenim serverima ili popularno – u oblaku.
Appleov iPad u konkretnom se slučaju koristi kao terminal koji služi za udaljeno upravljanje aplikacije koja se izvodi negdje drugdje.

Nije riječ o novom konceptu, sličnih rješenja ima mnogo. Spomenuta su među prvima koja se nude korisnicima iPada kroz javnu internetsku infrastrukturu.
Neki poslovni korisnici u svojim organizacijama koriste slična rješenja, no njihova primjena je ograničena i za sada se, još uvijek, rijetko upotrebljava.

OnLive i CloudOn nude korištenje Microsoftovog Officea svima koje to zanima, a posjeduju Appleov tablet.

Funkcionalnost softvera

Takav, posredan, način izvođenja aplikacija ima nedostataka. Stalna, kvalitetna internetska veza je obavezna.

Primjetna je određena pauza nakon pozivanja naredbe, pisanja, klika. Ono što se izvodi na udaljenom serveru korisnik vidi poslije nekoliko djelića sekunde, vrijeme potrebno da se slika prenese sa servera na iPad

Današnja tehnologija, velike brzine i propusnosti mreža, taj nedostatak su svele na minimum. 

U aplikacijama koje nisu grafički intenzivne, poput Microsoft Officea, one su zanemarive.

Nije realno očekivati kako će CloudOn i OnLive ostati zauvijek besplatni. Na njihovim web stranicama nalaze se informacije kako se trenutno ispituju ekonomski modeli u kojima će svakako biti i besplatnih opcija. Razmišlja se o vremenskim ograničenjima ili verzijama s ograničenom funkcionalnošću za one koji ne žele ili ne mogu plaćati softver.

S druge strane, korisniku je na raspolaganju potpuna funkcionalnost softvera o čijoj instalaciji ne treba voditi računa, a trenutno ga ne treba ni platiti. Bez obzira što za iPad postoje mobilne verzije uredskih aplikacija kompatibilne s Microsoftovim Officeom, ponekad je praktično imati original.

OnLive je reputaciju stekao gradeći servis za igranje u oblacima, svoju cloud gaming platformu.

Igrači spojeni na OnLive ne moraju posjedovati snažna računala, instalirati igre na vlastitom hard disku – sve je online.

Tehnologija razvijana za igre, koje su hardverski puno zahtjevnije od uredskih aplikacija, našla je svoje mjesto i u poslovnoj primjeni.

Za razliku od OnLive-a, koji korisniku nudi kompletno Windows 7 okruženje za pristup  Officeu, CloudOn je nešto drugačiji.

I dalje se radi o mobilnoj aplikaciji koja je posrednik u korištenju Microsoftovog Officea, no Windowsi su skriveni od korisnika.

Sučelje ponuđenih programa ostaje prepoznatljivo, ali bez menija OS-a i prostora za pristup drugim aplikacijama koje primjerice OnLive s vremenom želi  ponuditi svojim korisnicima.

Hit među korisnicima

CloudOn  je izazvao nevjerojatan interes korisnika. Početkom januara, prilikom lansiranja mobilne iPad aplikacije zbog ogromnog interesa bio je na nekoliko dana povučen iz App Storea.

Serveri na kojima se pokreću virtualizirana računala zadužena za posluživanje korisnika jednostavno nisu bili dovoljno snažni da izdrže nalet znatiželjnika.

CloudOn uspješno povezuje dvije najpopularnije aplikacije jednu  iz desktop, a drugu iz cloud svijeta.

Što je Office nikome ne treba objašnjavati. Jednako vrijedi i za Dropbox, najpopularniji virtualni disk, na koji milijuni online korisnika sprema svoje fotografije, tekstove… CloudOn koristi Dropbox za arhiviranje i razmjenu Office datoteka.

Nije realno očekivati kako će CloudOn i OnLive ostati zauvijek besplatni. Na njihovim web stranicama nalaze se informacije kako se trenutno ispituju ekonomski modeli u kojima će svakako biti i besplatnih opcija.

Razmišlja se o vremenskim ograničenjima ili verzijama s ograničenom funkcionalnošću za one koji ne žele ili ne mogu plaćati softver.

Komercijalna ponuda gotovo sigurno će biti izražena i kroz neki model mjesečne pretplate što je očito smjer koji polako nameće softverska industrija.

Razvoj cloud računalstva upravo to omogućuje.

Izvor: Al Jazeera