Finska: Od krize do vrhunskog rejtinga

Svaki četvrti Finac ne pripada nijednoj registrovanoj vjerskoj zajednici (Ilustracija)

Finska, koja je početkom 90-tih bila u krizi, kada je izgubila najviši kreditni rejting, poslije desetogodišnjih mjera štednje i liberalizacije tržišta i tehnoloških inovacija ponovo je zemlja s najvišim kreditnim rejtingom, prokomentirao je francuski privredni list Tribune.

Privreda ove nordijske zemlje je početkom devedesetih godina upala u iznenadnu recesiju, za koju je početni udarac zadao raspad SSSR-a, za koji je Finska predstavljala trgovinska vrata ka Zapadu, a poslije toga su uslijedeli i ostali udarci.

Evropske kamatne stope su tada porasle uslijed njemačkog ujedinjenja, nepovoljno utječući na prezadužena domaćinstva i privatni sektor, podsjeća Tribune.

Privreda ove nordijske zemlje je početkom devedesetih godina upala u iznenadnu recesiju.

Finska vlada se tada suočila s ogromnim padom bruto društvenog proizvoda (BDP) koji je 1991. godine iznosio 6,5 posto, kao i s ogromnim socijalnim davanjima, jer je u 1993. godini stopa nezaposlenosti prelazila 18 posto.

Bankarskom sektoru je bila neophodna pomoć kako bi se izbjegao sveopći krah, a javni dug je vrtoglavo rastao.

Povjerenje na tržištu

Budžet Finske, koji je 1989. godine bio u plusu, počeo se naglo prazniti, tako da je 1992. godine zabilježen deficit od sedam posto BDP-a.


Nokia je jedan od lidera [AFP/Getty]

Javni dug, koji je 1990. godine iznosio 10 posto BDP-a, 1996. godine je prešao 70 posto, a tada jedina agencija za procjenu kreditnog rejtinga neke zemlje Moody's’ je oktobra 1990. godine snizila Finskoj najviši kreditni rejting, koji joj je prije četiri godine dodijelila, da bi u januaru 1992. godine njen rejting bio sveden na AA.

Onda su uslijedile jedna za drugom vladine mjere štednje, zasnovane na smanjenju javnih troškova, koje su posebno bile rigorozne, a za vrijeme vlade predstavnika konzervativaca premijera Lira Vinanena izvršena je rekonstrukcija čitavog državnog finasijskog sistema formiranog tokom 60-tih godina.

Zemlja je ponovo zadobila povjerenje na tržištu kada je 1995. godine novi socijaldemokratski premijer Pavo Liponen odlučio produžiti s reformama Vinanena.

Razvojni potencijal

Ubrzo su kamatne stope Finske počela padati, a budžet se uravnotežio.

Godine1997. Finskoj je agencija Moody's ponovo dodijelila najviši kreditni rejting AAA.

Ali, daleko od toga da su samo budžetske mjere doprinijele oporavku Finske, jer je Helsinki ubrzano izvršio ekonomsku liberalizaciju kako bi se podstakao privredni rast.

Godine1997. Finskoj je agencija Moody's ponovo dodijelila najviši kreditni rejting AAA.

Država inspirirana teorijom privrednih ciklusa i ekonomskog razvoja austrijskog ekonomiste Jozepha Schumpetera, prepustila je sudbini sektore pogođene krizom, usmjeravajući svoj kapital ka preduzećima koje su imale razvojni potencijal.

Finska ekonomija, uz primjenu mjera štednje i podržana sektorom visoke tehnoligije, kao što je Nokia, sada bilježi jedan od najviših privrednih rasta u eurozoni, povrativši na taj način najviši suvereni kreditni rejting, zaključuje pariski list Tribune.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada