Agencije različito o Francuskoj, EK kritizira S&P

Francuski AAA rejting mogao bi se naći pod pritiskom ako se državni dug bude i dalje povećavao (AFP)

Agencija za rejtinge Moody's potvrdila je Francuskoj vrhunski trostruki A rejting dugoročnog zaduživanja, uz stabilnu prognozu.

U Moody'su, među razlozima za potvrđivanje važećeg francuskog rejtinga, ističu generalno snažnu francusku ekonomiju, ali upozoravaju da bi izgledi za rast mogli ugroziti realizaciju planova fiskalne konsolidacije.

“Francuski AAA rejting mogao bi da naći pod pritiskom ako se državni dug bude i dalje povećavao, odnosno ako kriza u eurozoni bude dodatno pogoršana”, upozoravaju u Moody'su.

Francuska je u ponedjeljak uspješno prodala 8,59 milijardi eura vrednih kratkoročnih obveznica.

Agencije Standard & Poor's u petak je snizila rejtinge devet članica eurozone, uključujući Francusku, čiji je rejting snižen sa AAA na AA plus.

S&P je ujedno Francuskoj dodijelio negativnu prognozu, što znači da bi njen rejting mogao biti dodatno snižen.

Francuska je u ponedjeljak uspješno prodala 8,59 milijardi eura vrednih kratkoročnih obveznica, plativši nižu kamatnu stopu na svojoj prvoj aukciji od gubitka vrhunskog kreditnog rejtinga AAA.

Rezultati ove aukcije, međutim, pokazuju da su investitori, ipak, tražili premiju na pojedine obveznice, prenose agencije.

Test u četvrtak

Francuska je prodala 12-sedmične obligacije za 4,4 milijarde eura, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,156 posto.

Na prošloj prodaji takvih obveznica prije dvije sedmice prosječna kamata je iznosila 0,023 posto.


Oštra reakcija Evropske komisije [AFP]

Uprkos tom povećanju, prinos na francuska 10-ogodišnje obveznice na sekundarnom tržištu je u padu, što je znak da investitori i dalje smatraju tu zemlju relativno sigurnom.

Prvi veliki test za kredibilitet Francuske bit će, ipak, u četvrtak, kada vlada u Parizu planira prodati između 7,5 i 9,5 milijardi eura vrijednih dugoročnijih obveznica.

Ta prodaja će biti s pažnjom praćena kako bi se vidjelo da li će sniženje rejtinga dovesti do povećanja kamatnih stopa na francuske obveznice, ili će tržišta zanemariti to sniženje, kao što su učinila prošle godine, kada je S&P snizio rejting SAD-a.

Evropska komisija (EK) je u ponedjeljak ocijenila da je odluka bonitetne agencije S&P od petka donesena na temelju nepotpunih informacija.

“Mi imamo više informacija od bonitetnih agencija i mislim da ima elemenata koji nedostaju u njihovim analizama. Mi od država članica svaki mjesec dobijamo nove informacije, koje razmjenjujemo na povjerljivoj osnovi. Bonitetne agencije nemaju te informacije”, rekao je Olivier Bailly, glasnogovornik EK-a, prenosi Hina.

Pogrešna interpretacija

S&P je snizio kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španiji, Portugalu i Kipru.

Francuskoj i Austriji je kreditni rejting snižen sa maksimalnih AAA na AA+ s negativnom perspektivom, što znači da bi se te dvije zemlje u srednjem roku mogle suočiti s još jednim sniženjem.

Zemlje članice EU nemaju dovoljno novca za fiskalne poticaje.

Bailly je istaknuo da je odluka agencije S&P “čudna” s obzirom na trenutak kada je donesena, objašnjavajući da pri tome misli na uspješnu aukcije državnih obveznica Italije i Španije.

On je odbacio ocjenu S&P-a da “proces reformi koji se jedino zasniva na politici budžetske štednje nosi sa sobom rizik samouništenja”, jer one odvraćaju potrošače od potrošnje i tako onemogućavaju privredni oporavak.

“To je jako pogrešna interpretacija”, rekao je Bailly, dodajući da zemlje članice Evropske unije (EU) nemaju dovoljno novca za fiskalne poticaje te da se ekonomiju treba poticati kroz strukturne reforme.

EK se zauzima za “dvostruku strategiju, koja se temelji na fiskalnoj konsolidaciji i strukturnim reformama, kako bi se potaknuo privreni rast i zaposlenost”, kazao je Bailly.

Izvor: Agencije