Iran reakcije sa Zapada smatra pretjeranim i političkim

Iran tvrdi da je IAEA postavila 24-satne kamere unutar postrojenja u Fardou (AFP)
Iran tvrdi da je IAEA postavila 24-satne kamere unutar postrojenja u Fardou (AFP)

Uznemirenost Zapada zbog upravo započetog procesa obogaćivanja urana u novom podzemnom postrojenju Fardov u Iranu je “politički motivirana” izjavio je u utorak Ali Asgar Soltanieh, iranski predstavnik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

“Ove reakcije su pretjerane i politički motivirane i krenule su tokom prethodnih godina”, izjavio je on za iransku agenciju ISNA, komentirajući reakciju Zapada na to što je IAEA u ponedeljak potvrdila da je Iran počeo proizvodnju urana čistoće do 20 posto u postrojenju Fordov, koje se nalazi u planinama jugozapadno od Teherana.

Kako prenosi AFP, SAD su saopćile da ta aktivnost predstavlja “dalju eskalaciju u kršenju njihovih (iranskih) obaveza koje se odnose na nuklearni program”, dok Velika Britanija smatra da početak obogaćivanja urana predstavlja “provokaciju”.

Iran tvrdi da je postojanje postrojenja Fordov otkriveno prije dvije godine i da je dokumentirano.

Francuska je saopćila da Iran time “izrazito grubo krši međunarodno pravo”.

Soltanieh je, međutim, kazao da je postojanje postrojenja Fardo otkriveno prije dvije godine i da je dokumentirano.

On je istakao da je IAEA postavila 24-satne kamere unutar postrojenja i da inspektori mogu pratiti sve nuklearne aktivnosti tamo.

Nova eskalacija

Soltanieh je ponovio da Iran namjerava koristiti uran čistoće do 20 posto u “miroljubive i humanitarne svrhe” u jednom istraživačkom reaktoru u Teheranu koji proizvodi radioaktivne izotope za liječenje raka, prenosi AFP.

Mahmoud Ahmadinejad

Times navodi da će SAD u tom slučaju ponuditi odbrambeni pakt Izraelu, ali će apelirati na tu zemlju da ne odgovori napadom na Iran.

Rusija će težiti savezu sa SAD-om da se spriječi širenje nuklearnog oružja u regionu, iako će po svoj prilici Saudijska Arabija razvijati svoj nuklearni program, zaključuje se u izvještaju, do čijih je dijelova došao Times.

Eksperti instituta vjeruju da će poslije iranskog testa u januaru 2013. godine uslijediti provokativniji zahtjevi režima iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, uključujući i ponovno iscrtavanje granica Iraka i akciju protiv brodova koji čine Petu američku flotu.

Oni smatraju da će Iran pokušati iskoristiti atomsko oružje da postigne dogovor s glavnim svjetskim silama da popravi svoju poziciju.

Također se smatra da će izraelska vojna opcija ili prijetnja napadom na Iran postati relevantna poslije iranskog testa.

Izvor: Agencije


Povezane

Šefovi diplomatija EU će se sastati sedmicu ranije kako bi odlučili o zabrani uvoza nafte iz Irana zbog nuklearnog programa te zemlje.

09 Jan 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO