Dodik kao adut političara u Srbiji

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik kod vodećih političara u Srbiji i većine medija nesumnjivo je najpopularniji politički predstavnik Srba iz drugih zemalja regiona.

Tokom proteklih godina, često je bio počasni gost na predizbornim i drugim političkim skupovima, a u posljednje vrijeme izgladio je odnose i sa političarima sa kojima se nije slagao.

Da li je, i u kojoj mjeri, Milorad Dodik važan adut političkih partija u Srbiji pred predstojeće izbore na proljeće, istraživao je novinar Al Jazeere Nebojša Grabež.

Veze sa opozicijom

Posljednja potvrda bliskosti Milorada Dodika sa političkim vrhom Srbije, a posebno predsjednikom Tadićem, stigla je iz Banje Luke, na obilježavanju 20. godišnjice Republike Srpske.

Dobri odnosi prethodno su potvrđivani i na brojnim značajnijim skupovima predizbornog, ili nekog drugog karaktera, i to ne samo sa aktuelnom vladajućom garniturom.

Vođen geslom da je za njega volja naroda u Srbiji neprikosnovena, Dodik se izmirio i sa onima za koje je ranije tvrdio da su „ostavljali pustoš gdje god su vladali” i da bi „bilo pogubno ako bi takvi pobijedili na izborima”.

Ipak, predstavnici najveće opozicione partije u Srbiji izostali su sa proslave u Banjoj Luci, jer je, kako kažu, poziv stigao prekasno.

 „Ja gospodina Dodika poštujem kao čoveka kojeg je izabrao narod RS i čoveka koji po ustavu treba da vodi RS i s kojim bi trebalo da sarađujem od momenta kada SNS preuzme vlast u Srbiji. Tako da ja nemam ličnih odnosa sa gospodinom Dodikom“, rekao je Tomislav Nikolić, predsjednik Srpske napredne stranke.

„Ja ne želim da on pomogne SNS na izborima, niti će on tražiti da SNS pomogne njegovoj stranci, a isto tako tražim da ne pomaže drugim političkim strankama na izborima u Srbiji sa funkcije na kojoj se nalazi”, dodao je on.

‘Nacionalne teme’

S druge strane, u Liberalno-demokratskoj partiji Čedomira Jovanovića ne vide potrebu za ovakvom vrstom veza. Tvrde da su u pitanju različiti senzibiliteti i odsustvo želje za zloupotrebom nacionalnih tema.

Bojan Đurić, iz LDP-a kaže da ova stranka ima svoj jasno izgrađen stav prema čitavom regionu, „pa i prema RS i BIH, koji je, pre svega, vezan za potrebu da se ta država organizuje kao funkcionalna zajednica i da počne da živi na normalnim temeljima 16 godina posle Daytona“.

„Ja ne razumem koja je politička ideja predsednika Tadića koji svaki put kad ode u Banjaluku, a to je prilično često, on ode dva puta u toku meseca u RS i Kragujevac zbog Fijata, ima potrebu da kaže da Bosna treba i dalje da živi u tom šinjelu Daytonskog sporazuma. To prosto nije ozbiljna politička ideja”, rekao je Đurić.

Milorad Dodik često je predstavljan kao poseban gost na promotivnim skupovima Tadićeve Demokratske stranke, G 17 plus Mlađana Dinkića, ali i na skupovima koje je predvodio, dok je bio na vlasti, nekadašnji premijer Vojislav Koštunica.

Kontraproduktivan potez

 „Postavlja se pitanje zbog čega vodeće političke stranke u Srbiji insistiraju na prijateljskim vezama sa Miloradom Dodikom, ne prikrivajući čak ni njegovo favorizovanje u odnosu na druge političke lidere Srba iz regiona, i koliko su tačne tvrdnje da ta vrsta veze donose i važne izborne poene”, kaže naš novinar.

Izvršni direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta smatra da je to upravo ta vrsta percepcije.

„U očima političke partije koja se s njim najviše druži, Demokratske stranke, misle da Dodik predstavlja glasnogovornika ideja zbog kojih oni znaju da bi izgubili jako mnogo glasova. Ovako ih posredno preko njega saopštavaju, zauštravaju regionalnu situaciju, produžavaju ideju o tome da rat u BiH zapravo nije završen i, nažalost, vraćaju se na retoriku i način mišljenja za koji se misli da je devedesetih zaista gotov”, naveo je Dereta.

Nedopustivo je, kaže on, da politički vrh zemlje odlazi na proslavu godišnjice jednog entiteta nastalog u vrijeme strašnog rata „koji je završen etničkim čišćenjem, koji je završio genocidom u Srebrenici“.

„Tu zemlju je vodio čovek koji u Hagu odgovara za ratne zločine. I vi idete tamo i to obeležavate, taj datum. A da je RS mudra zemlja, izabrala bi neki drugi datum”, kaže Dereta.

On također smatra da ovaj potez Beograda nije samo kontraproduktivan u kontekstu uspostavljanja boljih odnosa u regionu, već i prema samom evropskom putu Srbije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjednik SNSD-a u Italiji odbio razgovarati o Vijeću ministara BiH, dok lider SDA ocjenjuje da šanse za formiranje vlasti “nisu posebno umanjene”.

27 Nov 2011
Više iz rubrike TEME
POPULARNO