Sarajevu prijeti nestašica vode

Glavnom gradu Bosne i Hercegovine prijeti nestašica vode, a razlog su loša vodovodna mreža i suša.

Stručnjaci su zabrinuti zbog trenutnog nivoa vode na sarajevskim izvorištima.

Svake noći sarajevska profesorica Sandra Muratović prinuđena je vodu sipati u flaše, izvještava reporterka Al Jazeere Aida Bećirhodžić.

Razloge za to najteže joj je objasniti djeci, i to svake noći već tri mjeseca.

Stručnjaci su zabrinuti zbog trenutnog nivoa vode na sarajevskim izvorištima.

Već je umorna zbog svega toga. I nezadovoljna.

“Odgovaralo bi mi više da mašinu uključim navečer. Preko dana radim ja, radi suprug. Zbog djece, moramo stalno paliti mašinu za suđe i veš. Ako se oni razbole, u toku dana mogu ih istuširati, navečer im ne mogu taj način spuštati temperaturu. Moramo biti spremni, zato punim škaf”, kaže Muratović.

Bez poskupljenja 14 godina

Prije mjesec danas poništena je odluka Vlade Kantona Sarajevo (KS) o poskupljenju vode za 50 posto i redukcije su od tada sve učestalije.

“Apsolutno nemaju nikakve veze, to je skroz drugi problem egzistencije ove firme, rješavanja dugogodišnjih problema, jer smo svjedoci da voda nije poskupjela 14 godina, a paralelno s tim sve ostale komponente su poskupjele”, ističe Salahudin Bakal iz preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Iz ovog preduzeća kao razloge trenutne nestašice navode loše vodovodne mreže i sušu.

Prije mjesec danas poništena je odluka Vlade Kantona Sarajevo o poskupljenju vode za 50 posto.

Suša u Sarajevu nije uobičajena u zimsko doba, ali i Muriz Spahić, profesor hidrologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, ističe problem dugotrajne suše.

“Ovakvo stanje koje smo zatekli govori o stanju elementarne nepogode u Bosni i Hercegovini, o kojoj se veoma rijetko ili vrlo malo govori, a ona je tu evidentna iz razloga što su se suše iz ljetnog perioda prenijele u kasni jesenji period i zimu. Iz tih razloga gornji izdanski nivo voda je u dovoljnoj mjeri snižen”, kaže on.

Nema ulaganja

Sarajevo je grad u kojem se ulice peru pitkom vodom i po tome je jedinstven čak u svjetskim okvirima.

Iz preduzeća Vodovod i kanalizacija kažu kako se u vodovodnu mrežu godinama nije kvalitetno ulagalo.

Cijevi u nekim dijelovima Sarajeva stare su i do 60 godina.

Kako je izvijestila Bećirhodžić, troje nadležnih za informisanje o problemu restrikcije vode – izvršna direktorica preduzeća Vodovod i kanalizacija, kantonalni ministar za prostorno uređenje i njegov zamjenik – na službenom su putu do ponedjeljka.

Izvor: Al Jazeera