Rusko-srpski odnosi: Povezanost ili interesi?

Procjenjuje se da u Rusiji živi nekoliko desetina hiljada Srba, iz Srbije ili drugih država u regiji, koji tamo odlaze da rade ili studiraju. O prijateljstvu dva naroda govori se stoljećima, međutim, mišljenja o tim posebnim vezama su podijeljena.

Novinarka Al Jazeere Ivana Momčilović posjetila je mjesto Vlasenica u bh. entitetu Republici Srpskoj, a zatim i rusku prijestolnicu Moskvu.

U Vlasenici je postavljen billboard koji prikazuje zajedno predsjednika RS Milorada Dodika i ruskog premijera Vladimira Putina. Autor billboarda, koji je ukrašen cvijećem i zastavama, je deda Zvonko. 

„To je jedna fotografija sa interneta i u prirodnoj su veličini, pa je ispalo tako da je malo manji Putin, mali rastom, ali Dodik je od dva metra i dva centimetra“, kaže Zvonko Bajagić. 

„Samo Putin vodi računa o nama, osećamo i onda ta ljubav prema njemu i prema toj Rusiji, pravoslavnoj, carskoj i ovi dobri odnosi koje je Dodik sa njima uspostavio, eto to me nešto ponelo da ih stavim onako na, sad se kaže billboard, a pre je bila tabla“, objasnio je Bajagić.

Međusobna pomoć

Više od 2.000 kilometara od Vlasenice, u Moskvi je smještena crkva Svetog Petra i Pavla. Ovaj ruski hram je 1999. godine predat Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Kako kaže naša reporterka, to je jedina srpska crkva u Moskvi. Sazidana je 1700. godine na brdu iznad rijeke Jauze.

„U njoj služi ruski otac Aleksandar koji je i kopredsednik Fonda društva ruskog-srpskog prijateljstva“, rekla je Momčilović.

Fond postoji četiri godine i okuplja javne ličnosti iz Rusije i Srbije. Otac Aleksandar je objasnio da su Srbi i Rusi „vijekovima prijatelji i da su se oduvijek međusobno pomagali“.

„Sama ideja osnivanja fonda javila se iz bliskosti i odnosa Rusije prema Srbima i Srbije prema Rusima. U duši smo isti, kulture su nam bliske, razumijemo se sa pola riječi, postoji mala jezička barikada između nas“, naglasio je otac.

‘Iracionalna osjećanja’

Međutim, srpsko-ruske odnose drugačije vidi Sergej Romanjenko, historičar u Institutu pri Ruskoj akademiji nauka, koji izučava historiju južnoslovenskih naroda.

„Srbi su iskorištavali Rusiju, a Rusija u svim svojim oblicima je iskorištavala Srbiju, to je obična stvar, to je politika“, rekao je Romanjenko, te dodao da ponekad dvije države imaju iste interese, ali da ni Rusi ni Srbi nemaju prave informacije o politici.

„Misle da je to nešto iracionalno, mi smo pravoslavna braća, i tako to“, naglasio je ovaj historičar.

Ipak, oca Aleksandra bratstvo Rusa i Srba ne spada u domen mita. 

“Oduvijek smo pomagali Srbiji kad god smo mogli, sada vidite kakva je situacija, postoje političke igre i politička borba, tako da nije uvijek lako pomoći Srbiji u takvim trenucima. Ekonomski se Rusija podiže ali pitanje ekonomske pomoći Srbiji treba postaviti predsjedniku, on odgovara za novac”, kaže otac Aleksandar. 

Pretpostavlja se da u Rusiji živi nekoliko desetina hiljada Srba, ali ni ruska migraciona služba ni ambasada Srbije nemaju njihov tačan broj, jer se ne prijavljuju svi koji dolaze da žive u Rusiju.

Izvor: Al Jazeera