NASA istražuje polarne kape

Kako promjene ledenih kapa mogu utjecati na našu planetu?

Odgovor na ovo pitanje veće treću godinu zaredom na Antarktiku traže naučnici NASA-e.

Reporterka Al Jazeere Lucia Newman ove godine im se pridružila, kada su avionom krenuli za Antarktik iz Punta Arenasa u Čileu.

Tokom dva sata leta, koliko traje put do odredišta, vidi se planinski lanac prekriven ledom. Planine su nekad bile dio Anda.

U avionu-laboratoriju su sofisticirani instrumenti – radari i Altimetarski laseri, s kojom iz godine u godinu naučnici mogu mjeriti slojeve leda, a samim tim i rast nivoa mora.

Let na maloj visini

„U većini područja primijetili smo smanjenja, što znači da ledeni pokrivači gube led. To je zabrinjavajuće jer taj led ide u okeane i pretvara se u ledene bregove. S vremenom se topi i povećava se nivo mora. Cilj nam je ustanoviti koliko će leda sa Grenlanda i Antarktika otići u mora narednih 10 i 20 godina i koliko će to utjecati na mora”, kaže Michael Strudinger, vođa istraživačkog projekta.

Vješti piloti lete po sedam sati vrtoglavom brzinom, samo 500 metara iznad zemlje. Nadlijeću nad istim dijelovima kao i ranijih godina, kako bi procjena bila pravilna.

NASA-ina operacija Ice Bridge, najveća je zračna misija na svijetu za istraživanje polarnih kapa. Naučnici stvaraju jedinstven trodimenzionalni prikaz Arktika i ledenih ploha Antarktika, ali i planinskih glečera.

“Promjene se brzo dešavaju. Sve su veće i šire i tu smo da ustanovimo šta je do toga dovelo”, kaže Strudinger.

Prikupljene informacije pokazat će kako promjene na ledenom kontinentu utječu na ostatak planete.  

Izvor: Al Jazeera