Beograđanka na listi New York Timesa

Roman Tigrova žena dešava se u izmišljenoj zemlji na Balkanu (AFP)

New York Times objavio je listu dest najboljih knjiga u 2011. godini, a među njima se našla i Tigrova žena, prvi roman mlade Beograđanke Tee Obreht.

Nagradu je osvojio i esej Vjerovatno Christophera Hitchensa, autobiografija Dječak na mjesecu Iana Browna, nova biografija Manninga Marabla – Malcolm X, knjiga Razmišljanje, brzo i polako, psihologa i dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Daniela Kahnemana te knjiga o ulozi Velike Britanije u Američkom građanskom ratu Zapaljeni svijet, Amande Foreman.

Tea Obreht (26) također je najmlađa dobitnica prestižne nagrade za fikciju Orange, a njen roman Tigrova žena bio je na listama bestsellera u SAD i Velikoj Britaniji.

Mlada književnica, čije je pravo ime Tea Bajraktarević, rođena je u Beogradu odakle je otišla 1992. godine zbog rata te nakon toga živjela na Kipru, u Egiptu da bi došla u SAD.

Radnja romana Tigrova žena dešava se u izmišljenoj zemlji na Balkanu, a u njenom središtu je priča o jednoj mladoj ženi i njenom odnosu prema svom djedi hirurgu.

Teini radovi objavljivani su u New Yorkeru, Guardianu, New York Timesu te mnogim drugim novinama i časopisima.
 

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada