Una izvor života za Martin Brod

Una – izvor života jedan je od IPA projekata Evropske komisije, u vrijednosti od 420 hiljada eura, kojim se promovira prekogranična saradnja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U naredne dvije u sklopu ovog projekta obogatit će se  turistička ponuda gornjeg toka Une, izvor rijeke u Hrvatskoj, te slapovi u Martin Brodu i stari grad Ostrovica sa bosanskohercegovačke strane granice.

Novinar Al Jazeere Boris Gagić bio je u Martin Brodu, koji se nalazi na izlazu iz dva kanjona u BiH, gdje se rječica Unac ulijeva u Unu.

„Priroda se na najljepši način poigrala s ovim mjestom. Idealan turistički potencijal u koji se uklapa vodenica starine Dmitra Reljića. Žito se ovdje melje generacijama“, opisuje naš reporter ovo mjesto.

Na rijeci se pere i veš, u, kako je zove Dmitar, prirodnoj veš mašini na Uni, bučnici.

„Ovo što radim kao da imam dobar fakultet, svaki dan kane po malo para, žita i svega, i dobro“, kaže Reljić, 79-godišnjak, čija su djeca u Novom Sadu zbog čega misli da će vodenica ostati pusta.

Benefiti projekta

Kada je dvije godine nakon Daytona, poslije pregovora, hrvatska policija napustila Martin Brod, mještani su se počeli vraćati. Ipak, dosta je kuća još prazno ili napušteno.

Milan Reljić iz Mjesne zajednice objašnjava gdje je stao održivi povratak.

„Ima dosta stanovnika mlađih koji rade, a nemaju krova nad glavom. U tom slučaju ljudi bi se vratili na svoje, živjeli kao nekada“, navodi Reljić.

Nadu tome daje projekat Una – izvor života, ukupne vrijednosti 420.000 eura. Evropska komisija finansira ga sa 320.000 eura, a ostatak lokalne zajednice, Zadarska županija u Hrvatskoj i općina Bihać u Bosni i Hercegovini.

„Slap i vidikovac, kao i most biće potpuno renoviran, uređen za sve turiste, posjetitelje ovog dijela Une“, rekao je Damir Semanić iz Općine Bihać.

Uredit će se i stari bosanskohercegovački grad Ostrovica, te izvor Une u Hrvatskoj. Voditeljica projekta Nikolina Miočić  kaže da se projektom želi poboljšati prekogranična saradnja u ovom kraju.

„Najveći benefit od projekta će imati lokalno stanovištvo uz Martin Brod i vrelo Une u Hrvatskoj, koji će imati, nadam se, kroz jednu-dvije godine po okončanju projekta vidljive rezultate u smislu povećanja dohotka od turizma“, istaknula je Miočić.

Nacionalni park

Taj dohodak pokušava se povećati stvaranjem Nacionalnog parka Una, čiji je sastavni dio i pravoslavni manastir Rmanj iz 15. stoljeća, građen od unikatne unske sedre.

Dok se u Bihaću hvale kako je Evropska komisija podržala i ovaj projekat, ne kriju od koga prikupljaju iskustva.

„Suradnjom sa Zadarskom županijom, Plitvicama, imamo priliku da se učimo pozitivnim i negativnim iskustvima koje planiramo iskoristiti za razvoj nacionalnog parka“, rekla je Dinka Majanović iz PLOD Centra Bihać.

Zbog slapova na Uni, Martin Brod neki nazivaju možda i najljepšim selom u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera