Ključar kapele u Bosni Srebrenoj

Kako u Bratuncu, ali i u Zvorniku nema katoličke crkve, vjernici iz ovih gradova često dolaze u Srebrenicu. 

U Srebrenici živi oko trideset Hrvata katolika, koji su uprkos teškom životu, uspjeli očuvati malu zajednicu u kojoj se njeguje duh vjere i dobrosusjedski odnosi.

Njihovi životi neodvojivi su od života njihovih komšija, Bošnjaka i Srba, izvijestila je novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović

Ključ kapele

Elza Vinkešević već tri godine iz Bratunca gotovo redovno dolazi u Srebrenicu kako bi u katoličkoj spomen kapeli pronašla mir.

Međutim, vrata kapele otvara Izet Imamović, Bošnjak kojem su početkom devedesetih godina prošloga stoljeća bosanski fratri povjerili ključ, ali i brigu o katoličkoj bogomolji.

Bilo je to kada je Imamovićev komšija na mjestu kapele pravio kuću, a otkrio čudo.

“Komšija dođe, kaže, naišao sam na neki grob, da nije zlato? I mi podignemo tamo, pogledamo, kad unutra kosti. Onda su meni proradili klikeri jer ‘klis’ na turskom znači crkva. A cijelo ovo područje zove se Klisa. Onda sam ja skontao da je to bila crkva”, ispričao je ovaj Srebreničanin.

Prema historiji, 1291. godine u Srebrenicu su došli Franjevci, i u naselju Klisa sagradili crkvu i samostan Svete Marije. Četiri stoljeća kasnije, samostan je izgorio, ali se cijela jedna provincija i danas zove Bosna Srebrena.

Kada je u ratu pobjegao iz Srebrenice, Imamović je ključ kapele vratio bosanskim fratrima. Kapela, koja je uništena u ratu, obnovljena je 2001. godine i vraćena fratrima, dok je Izetu vraćen ključ i stari nadimak.

“Jeste, pa svi mene zovu fra Izet, svi”, kaže on.

Dirljiva ispovijest

Elza, koja je penzionisana učiteljica, između nastojanja da prehrani sinove i njihovu djecu, pokušava pronaći duhovni mir. Svoje brige i strahove jednom je opisala u pismu.

“Kada sam ja to pismo napisala, svi su plakali, jer sam se ja u tom pismu izvinjavala svojim učenicima kojima nisam mogla pomoći u ratu. A obećavala sam to u miru, da ću ih zaštititi, kao kvočka piliće svoje, a nisam mogla, nisam smjela, i nikome od njih nisam pomogla”, ispričala je ona.

Predsjednica Udruženja Klisa tvrdi da se vlast ne brine o katolicima, ili Hrvatima iz istočne Bosne, ni kada se dijele donacije, ni kada se zapošljava.

“Kad sam ih pitala, gdje je taj treći narod, kažu nema vas. Pa kako nema. Nije bitno je li to jedan čovjek. Nije bitno kako se zove. Trebao bi da ima ista prava kao i svi ostali”, istakla je Vjekoslava Perković iz ovog udruženja.

Vrata kapele, sagrađene na temeljima nekadašnjeg samostana Svete Marije, za vjernike se otvore tokom praznika, ali mnogo češće za turiste koje put dovede u Srebrenicu.

“Iako već u osmoj deceniji života, Izet je uvijek tu da ih otvori i ispriča poneku lekciju iz bogate historije ovoga kraja“, rekla je naša reporterka.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike TEME
POPULARNO