Benedikt XVI pozvao na mir u Siriji i Bliskom istoku

Papa je poručio da želi biti glas onih koji nemaju glasa (AFP)

Papa Benedikt XVI je u svojoj božićnoj poruci Urbi et orbi (gradu i svijetu) kritizirao želju čovjeka da se stavi na mjesto Boga i sam odlučuje šta je dobro, a šta zlo, te  pozvao na okončanje sukoba u Siriji i obnovu bliskoistočnih mirovnih pregovora.

“Zlo se sastoji u natjecanju s Bogom i zauzimanju njegova mjesta, odlučivanju što je dobro i što je zlo, kao da smo gospodari života i smrti. To je veliki grijeh”, istaknuo je Papa u nedjelju pred nekoliko desetaka hiljada ljudi na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

“Bog je spasitelj, mi smo ugroženi. On je ljekar, mi smo bolesnici. Priznavši to, činimo prvi korak prema zdravlju, prema izlazu iz neke vrste labirinta u koji se sami zaključavamo našom ohološću”, dodao je Papa.

“Traženje Božje pomoći je sigurno najduži put, ali ujedno i onaj koji poštuje njegovu i vašu istinu, put pomirenja, dijaloga i saradnje”, naglasio je.

Papa je poručio da je duhovno sjedinjen ponajprije s onima koji žive u posebno teškim okolnostima i da želi biti glas onih koji nemaju glasa.

Mir i stabilnost

Papa je pozvao na završetak nasilja u Siriji i na obnovu pregovora na Bliskom istoku.

“Neka Gospodin dođe u pomoć našem svijetu, koji razdire toliko mnogo sukoba, koji čak i danas zemlju tope krvlju”, rekao je Benedikt XVI.

Papina poruka došla je u vrijeme kada se za vrijeme božićne službe u katoličkoj crkvi u Nigeriji desila eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 25 ljudi.

“Neka Princ mira zajamči mir i stabilnost toj Zemlji koju je izabrao za dolazak na svijet i neka ohrabri nastavak dijaloga Izraelaca i Palestinaca. Neka okonča nasilje u Siriji, u kojoj je već proliveno toliko krvi”, rekao je Papa.

U svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci, Papa je čestitao Božić na 65 jezika, među kojima i na hrvatskom: “Sretan Božić, Isusovo porođenje”, kazao je Benedikt XVI.

Izvor: Agencije