Izdavači iz regije na udaru krize

Pravilnik veli da se Njegoševa nagrada dodjeljuje živim ljudima, pa još za 'freško' napisanu i objavljenu knjigu (Arhiva)

U vrijeme krize, ali i novih medija, poput interneta, opada potražnja za knjigama. Izdavači iz cijele regije bore se na razne načine kako bi opstali na tržištu. Najviše nade polažu u sajmove, kao što je Zimski sajam knjige koji je u subotu završen u Sarajevu.

Teufik Muhibić, prosvjetni radnik iz Sarajeva, sajmove knjiga redovno posjećuje. Čita kad god nađe vremena, a htio bi tu naviku prenijeti i na učenike, međutim, kaže da mladi nisu previše zainteresirani.

 „Vjerovatno brz način života, nove tehnologije, prvenstveno internet, vjerovatno je uzrok tome da je knjiga možda zapostavljena. Pa i internet ne koriste onako ako bi trebalo da se koristi“, rekao je Muhibić.

Ipak, Al Jazeerin novinar Ivan Pavković, koji je posjetio sajam, kaže da internet može poslužiti i u korist knjige.

„To svjedoče i ljubitelji pisane riječi otvaranjem svojih klubova na društvenim mrežama. Čak i sami tamo ponešto pišu a knjigu, općenito, promoviraju“, navodi naš reporter.

Damir Roso, član kluba čitatelja, kaže da u klubu uspjevaju spojiti ljude iz regije, „praktično od Vodnjana u Istri do Tetova u Makedoniji“.

„Jedni drugima pomažemo nalaziti naslove koji nisu u prodaji ili koji u drugim državama još nisu izašle“, tvrdi Roso.

Kriza izdavaštva

Na potražnju knjiga utječe i kriza, što pogotovo osjete mali izdavači. Beoknjiga postoji već deset godina i zapošljava 25 ljudi. Bore se na razne načine za opstanak na tržištu.

 „Pa sad je sve teže i teže. U početku možda nije bilo tako. Sada je stvarno jako teško i prodati našu knjigu. Uvijek smo na terenu. To je opterećenje za sve izdavače, bukvalno“, objasnila je Jasena Jovančić iz izdavačke kuće Beoknjiga.

Izdavači traže veću pomoć nadležnih ministarstava, i u poticajima i u otkupu knjiga za biblioteke. U Hrvatskoj se za otkup knjiga izdvaja oko tri miliona eura, Srbija će za knjige dati milion, a BiH, gdje su izdavači u najlošijem položaju, ne više od 200.000.

„Na zadnjem otkupu naša firma je predala 30 novih naslova u 2010. Otkupljeno je knjiga u vrijednosti 10.000 maraka. Možete zamisliti šta to znači za nas. To je više nego smiješno u smislu troškova, pripreme, realizacije, štampe i samo autorskih prava koja se plaćaju za objavljivanje stranih knjiga“, kaže Ajdin Šahinpašić, zamjenik direktora izdavačke kuće TKD Šahinpašić.

Problem je i PDV jer je BiH jedina zemlja regije koja knjigu oporezuje općom stopom od 17 posto. U Hrvatskoj je stopa nulta, Crna gora oporezuje knjigu s umanjenom stopom od sedam posto, a Srbija s osam posto.

S obzirom na opću krizu, neke promjene nabolje u odnosu države prema knjizi teško je očekivati. Čitatelji ostaju najveća nada izdavačima, a na sajmovima i sniženjima nadaju se boljoj prodaji, odnosno kupnji. 

Izvor: Al Jazeera